PRESUĐENO TUŽIOCU IZ NOVOG PAZARA! Da li je Lojanica zloupotrebio službeni položaj?


IZVOR: Republika - 11.10.2018 | 12:40


Viši sud u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal je danas doneo presudu zameniku Osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru Radanku Lojanici povodom optužbi da je zloupotrebio službeni položaj.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

- Viši sud u Beogradu,  doneo je presudu kojom je optuženi Radanko Lojanica  oslobođen od optužbe da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Na osnovu člana 265 stav 1 Zakonika o krivičnom postupku, troškovi krivičnog postupka, padaju na teret budžetskih sredstava suda.

Protiv ove  presude dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od  8 dana, od dana prijema prepisa presude, a preko ovog suda - stoji u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Podsetimo, Lojanica se sumnjiči da je od jednog okrivljenog zahtevao da sredstva od oportuniteta uplati u nenamenske svrhe i sebi i drugom pribavio imovinsku korist.

Kako je ranije saopšteno, optužen je, jer je postupajući po krivičnoj prijavi policije protiv N. Z. izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

U postupku oportuniteta protiv N.Z, okrviljenom je predočio mogućnost odlaganja krivičnog gonjenja i odbačaja krivične prijave, uslovljavajući ga da u humanitarne svrhe uplati 100.000 dinara, i to prvo 50.000 dinara na račun KUD "Štavalj", dajući mu istovremeno uputstva ispisana na listu.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Usmeno mu je naložio da uplati 50. 000 dinara na račun Vlade Srbije sa svrhom uplate "otklanjanje posledica vanrednih okolnosti – poplave", sa čime se N. Z. saglasio.

Nakon toga je sačinio Službenu belešku u kojoj je naveo samo iznos koji je prijavljeni trebalo da uplati na račun Vlade Srbije, koju je prijavljeni N. Z. i potpisao i uplatio oba iznosa, s tim što je u pisarnici tužilaštva zahtevao stavljanje zavodnog štambilja na uplatnicu kojom su uplaćena sredstva na račun KUD "Štavalj" što je i učinjeno.

Na taj način, kako se sumnja, zamenik tužioca je zloupotrebio službeni položaj i pribavio KUD "Štavalj" imovinsku korist u iznosu od 50. 000 dinara, dok je nakon uplate sredstava na račun Vlade Srbije, doneo Rešenje o odbačaju krivične prijave.

U međuvremenu okrivljeni je zaključio sa KUD "Štavalj" Ugovor o zajmu u svojstvu zajmoprimca, na koji način je i sebi pribavio korist, navodi se u optužnici.