MALOLETNI UBICA IZ NIŠKE BANJE IMAĆE STATUS OŠTEĆENOG! Roditelji ubijenog Andreja (13) u šoku: Započet krivični postupak


IZVOR: M.V.B. - 18.03.2024 | 19:05


Osnovno javno tužilaštvo u Nišu započelo je krivični postupak protiv M.M. i M.M.M iz Niške Banje, roditelja maloletnog dečaka M.M. koji se sumnjiči da je 5. oktobra prošle godine nožem ubio svog druga iz razreda Andreja Simića.

Foto: Facebook
MALOLETNI UBICA IZ NIŠKE BANJE IMAĆE STATUS OŠTEĆENOG! Roditelji ubijenog Andreja (13) u šoku: Započet krivični postupak

U sklopu postupka, koji je pokrenut zbog krivičnog dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, dečak ubica M.M. imaće status oštećenog.

Maloletni M.M. trenutno se nalazi u Beogradu gde se vrši neuropsihijatrijsko veštačenje. Uprava Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu izjavila je da se očekuje da će M.M. biti vraćen tužilaštvu u toku nastupajuće sedmice. Nakon toga, planirano je da se nastavi sa preduzimanjem drugih dokaznih radnji.
 

- Postupak u OJT u Nišu se vodi za krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz čl.193 KZ, koje krivično delo čini roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara. Iz same zakonske formulacije ovog krivičnog dela vidi se da je pasivni subjekt maloletno lice, to jest kako dete, tako i maloletnik, te maloletno lice u svakom slučaju u krivičnim postupcima koji se vode za ovo krivično delo ima svojstvo oštećenog lica, a ne i neka druga lica – saopšteno je iz Uprave OJT Niš, prenosi Blic.

Foto: Shutterstock, Facebook

Ubijeni dečak - Niška Banja

U OJT Niš objašnjavaju i zbog čega roditelji ubijenog dečaka ne mogu imati status oštećenog.

- Krivično delo zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica iz čl.193 KZ je jedino krivično delo iz nadležnosti OJT u Nišu za koje se protiv roditelja maloletnog M.M. može voditi krivični postupak, što je zaključeno i na konferenciji slučaja održanoj u Centru za socijalni rad u Nišu povodom nemilog događaja. Takođe, s obzirom na to, roditelji tragično nastradalog A.S. u ovom postupku mogu biti ispitani eventualno kao svedoci ukoliko to bude potrebno, ali ne mogu imati status oštećenih kao što je to gore objašnjeno. Ukoliko je došlo do nedoumica u vezi našeg prethodnog obaveštenja datog medijima, i poređenja sa suđenjem povodom događaja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu u kom suđenju roditelji nastradale dece učestvuju u postupku i imaju svojstvo oštećenih, napominjemo da se protiv roditelja maloletnika u tom slučaju vodi postupak za drugo krivično delo, odnosno, za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti iz čl.288 KZ – naglašavaju u Upravi OJT Niš.

Vest o tome da će maloletni ubica imati status oštećenog šokirala je roditelje ubijenog dečaka. Oni su izjavili da su duboko potreseni ovom odlukom i da će pokrenuti sva pravna sredstva kako bi se ova odluka promenila.
 

BONUS VIDEO: