GIŠKU SU UBILI SNAJPEROM, ARKAN SE HVALIO DA NEMA KO DA GA LIKVIDIRA! Bili su najmoćniji u podzemlju devedesetih, a njihova ubistva i dalje intrigiraju javnost!


IZVOR: Republika/A.D. - 11.02.2024 | 09:38


Željko Ražnatović Arkan se opustio previše pred ubistvo, Giška je likvidiran na ratištu.

Foto: Privatna arhiva, E-Stock
GIŠKU SU UBILI SNAJPEROM, ARKAN SE HVALIO DA NEMA KO DA GA LIKVIDIRA! Bili su najmoćniji u podzemlju devedesetih, a njihova ubistva i dalje intrigiraju javnost!

Kristijan Golubović, Trivun Ivković i Antonela Jelić bili su gosti emisije ''Novo vikend jutro'' kod Jovane Jeremić gde su govorili o ubistvima svih onih koji su obeležili devedesete godine. 

- Definitivno devedesetih godina su padale glave raznih momaka, a Arkan je uzdrmao sve. Glasio je za nedodirljivog, istina je da je u poslednje vreme sebi dozvolio prosto nemoguće stvari. Da se šeta kroz grad sa novom devojkom, da kaže da njemu niko ništa ne može, on ima kasete, drži u rukama ovog i onog, što je bila potpuna nebuloza. Ali ubistvo koje je potreslo čitavu tu spregu između kriminalaca, vojnih bezbednosnih službi i države to je bio Giška Božović Đorđe, koji je sa naše strane ubijen, sa desne strane njegove leve u srce, na ratištu kao junak, a u stvari je bio ubijen mučki.

Trivun Ivković, bivši zatvorski upravnik, rekao je da mu je jedan osuđenik, koji je u trenutku ubistva Giške bio pored njega sve ispričao iz prve ruke.

- Kada je Gišku metak pogodio, pao je njemu u naručje. To je bilo na ratištu, ali nije bilo u akciji, bio je atentat sa snajperom – rekao je Ivković i dodao:

- Arkan je u Bjeljini odradio veliki posao za Srbe. 

- Giška je ubijen na ratištu to je činjenica, ali dosta se spekulisalo da su mnogi čekali da se on pojavi kako bi ga likvidirali i to se zaista desilo. Kada govorimo o ubistvu Arkana činjenica je da je bio dosta slobodniji u poslednje vreme, govorio je da njega više nema ko da ubije, ali se desilo se nešto sasvim drugo. Ono što je za Arkana interesantno, a što su meni rekli nekadašnji obaveštajci, oni su govorili da se njegov život može podeliti na dva dela. Prvi deo taj u kom ga povezuju sa kriminalnim poslovima, a drugi u kom ga povezuju sa službama - rekla Antonela Jelić i dodala da ono što je radio za državnu bezbednost Jugoslavije, radio je tajno, ali dodaje da, kada je počeo da radi za državnu bezbednost Srbije, sve je radio javno i time se hvalio u kafanama u koje je izlazio.

- Desilo se da su 1983. godine dva policajca htela da ga hapse zbog nekog saobraćajnog prekršaja, kada je on upotrebio metke kako bi pucao u njih, kada je uhapšen i osuđen na 7 meseci zatvora. On je bio hapšen i bio je u zatvoru i u Zagrebu, nakon čega je i krenuo u rat – rekla je Jelić i zaključila:

- Činjenica je da je njegovo ubistvo izazvalo pravi protest u podzemlju, jer je posle njegovog ubistva došlo do mnogih likvidacija u podzemlju.