REKONSTRUKCIJA ZLOČINA U SLIKAMA! OVAKO JE PRE ŠEST MESECI DEČAK-MONSTRUM POČINIO NEZAPAMĆEN MASAKR: Za samo nekoliko minuta Kosta Kecmanović pobio devet drugara i čuvara škole (FOTO/VIDEO)


IZVOR: Adelarda POPOVIĆ - 02.11.2023 | 20:00


Ubicu koji se od dana masakra nalazi u bolnici, na neuropsihijatrijskom ispitivanju, a evo kako je sve izgledalo kobnog 3. maja.

Foto: ST/Nebojsa Mandic, Shutterstock, Printscreen
REKONSTRUKCIJA ZLOČINA U SLIKAMA! OVAKO JE PRE ŠEST MESECI DEČAK-MONSTRUM POČINIO NEZAPAMĆEN MASAKR: Za samo nekoliko minuta Kosta Kecmanović pobio devet drugara i čuvara škole (FOTO/VIDEO)

Kosta Kecmanović (14), učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", postao je najmlađi masovni ubica na svetu pre tačno pola godine - 3. maja, kada je, ušavši u svoju školu, na hodniku upucao čuvara Dragana Vlahovića, dve dežurne učenice petog razreda A. B i B. A., kao i sedmakinju S. N., koja je pokušala da se sakrije iza klavira. Dok su zaposleni i učenici mislili o tome kakvi su to pucnji i da možda nestašni osmaci bacaju petarde, začuo se rafal u 7/2. Kosta je tada teško ranio nastavnicu istorije Tatjanu Stevanović, ubio šestoro dece: M. A., A. D., A. A., A. Č., E. K. i K. M.

Monstrum je ranio još šestoro vršnjaka. Neka deca su uspela da pobegnu na vrata, a nekoliko ih je skočilo kroz prozor u begu iz krvave učionice.

Znao je da za zločin koji je skicirao i detaljno isplanirao neće krivično odgovarati, ali nije poznato kako je nameravao dalje da živi.

Njegov otac Vladimir Kecmanović, priznati beogradski radiolog, na dan masakra uhapšen je i sudiće mu se zato što je sinu učinio dostupnim vatreno oružje kojim je ubio desetoro ljudi. Takođe, pred licem pravde odgovara i Miljana Kecmanović, majka ubice, jer je njen DNK nađen na jednoj od čaura.

Ubicu koji se od dana masakra nalazi u bolnici, na neuropsihijatrijskom ispitivanju, i njegove roditelje porodice ubijenih tužile su za pretrpljene patnju, bol i strah.

08.35 - Kosta seo na zidić ispred škole

Foto: Republika, TikTok

Ovde je sedeo dečak-ubica pre masakra

Od stana u Ulici Narodnog fronta Kosti Kecmanoviću trebalo je osam minuta do škole.

Kada je stigao do odredišta koje je zauvek obeležio zločinom, seo je na zidić ispred škole.

- Sedeo je ispred jedno pet-šest minuta, ko zna šta mu se vrzmalo po glavi, verovatno je razmišljao da li da počini ono što je i naumio ili je čekao pravi trenutak - ispričao je posle masakra izvor Srpskog telegrafa i portala Republika.rs.

Sa zidića koji se nalazi levo od malog ulaza u školu monstrum se žurnim korakom uputio unutra na poziv čuvara Dragana Vlahovića. Na putu je otkopčao ranac i izvadio oružje.

08.40 - Odmah zapucao u hodniku

Foto: Republika, TikTok

Ovde je Kosta ušao u školu kobnog jutra

Omiljena osoba svih đaka i zaposlenih čika Dragan, radnik obezbeđenja Dragan Vlahović, bio je prva prepreka ubici, te je prvo pucao u njega. Vlahović je pokušao da spreči dečaka da puca i nastavi dalje ka učionicama, ali nije uspeo jer je monstrum bio rešen da rešeta.

Posle Dragana, Kecmanović je upucao decu na dežurstvu i ispalio hice u 11-godišnje devojčice A. B. i B. A. Zatim je ugledao svoju vršnjakinju S. N., koja je s drugaricom bila u toaletu i odatle izašla jer je čula pucnje. Dok je pokušavala da se sakrije iza klavira, monstrum je pucao u nju.

08.42 - Student iskače kroz prozor

Foto: Republika, TikTok

Kabinet za istoriju u Ribnikaru

Krvavi pir maloletnik je nastavio u kabinetu istorije, gde su mu bile glavne mete, kako je naslovio jezivi plan za ubistvo dece u čak četiri učionice. Dok je nastavnica Tatjana Stevanović držala nastavu pred studentom istorije Draganom P., Kosta je uleteo u učionicu u pucao u nju. Student je skočio kroz prozor, a njega su sledili i pojedini učenici. Nekoliko njih uspelo je tako da se spase. Pojedine devojčice su krenule da beže ka vratima.

- Moja ćerka je potrčala ka vratima. On je gledao u nju dok je nišanio ka deci koja su se sakrila ispod stolova. Uspela je da pobegne - ispričao je Milan Milošević za Srpski telegraf i portal Republika.rs na dan masakra.

08.46 - Rafal u učionici

Foto: Republika, TikTok

Kosta u učionici

Monstrum nastavlja pucnjavu po svom odeljenju. U tom trenutku na času su 23 učenika. Deca koja su ga dočekala toplo i prijateljski kad je promenio odeljenje padaju pogođena po podu ispod prevrnutih stolova i stolica. Na ovom mestu, oko klupe u kojoj je na nastavi i on sedeo, pogodio je desetak drugara i nastavnicu. Pucnjeve, vrisku i zapomaganje ranjenih čuli su i drugi zaposleni u školi. Prvi poziv policiji stiže tada iz kancelarije nastavnika.

08.47 - Kosta odlaže pištolje u dvorištu

Foto: Republika, TikTok

Kosta odlaže pištolj i šaržere i sledi hapšenje

Dečak-ubica je potom izašao u školsko dvorište. Pozvao je telefonom policiju i prijavio šta je uradio. Navodno je tada rekao: "Ja sam psihopata..." Više patrola već je stiglo do škole. Čitav kraj je blokiran.

Monstrum odlaže pištolje i okvire s municijom i mirno čeka inspektore. Oni na zidiću pored Kecmanovića nalaze češku zbrojevku, ruger i šest okvira s municijom, u koje je 1. maja stavio 92 metka. U školi je ispalio 45 kuršuma.

08.55 - Izvode ga sa kapuljačom na glavi

Foto: Republika, TikTok

Hapšenje Koste Kecmanovića

U međuvremenu se gradom munjevito proširila vest o pucnjavi. Roditelji pozivaju jedni druge, ništa se precizno još ne zna. Svi oko škole traže svoju decu. Policija i nastavnici na sporedni izlaz evakuišu školu. Prvu vest o mnogo mrtvih i ranjenih roditelji čuju ispred škole od ekipa Hitne pomoći. Deca koja su evakuisana trče u zagrljaj očevima i majkama. "Da li si video moje dete...", pitanje je koje odzvanja ulicom.

Policija uhapšenog Kecmanovića izvodi na drugi izlaz iz škole, s kapuljačom preko glave.

To je bio kraj neviđene drame 3. maja, a pakao roditelja tek sledi.

BONUS VIDEO