NIKOLA SE PRE UDESA OPRAŠTAO SA MAJKOM KAO DA SE NE VRAĆA: Jovanov otac o momku koji je preživeo Blažićev masakr, a sada se BORI ZA ŽIVOT


IZVOR: Republika, SLAĐANA STEPANOVIĆ - 04.08.2023 | 19:01


Jovanov otac kaže da je čuo da je Nikola išao oko 130 kilometara na sat.

Foto: ST/Dragan Kadić
NIKOLA SE PRE UDESA OPRAŠTAO SA MAJKOM KAO DA SE NE VRAĆA: Jovanov otac o momku koji je preživeo Blažićev masakr, a sada se BORI ZA ŽIVOT

Otac Jovana Rankovića, koji je jedva preživeo masakr u Malom Orašju, ispričao je za naš portal šta se desilo u sredu kada je njegov sin imao saobraćajku sa drugom Nikolom M. (17), koji je, takođe, ranjen u Uroševoj pucnjavi.

Nikola je sa probnom dozvolom vozio druga Marka na suvozačevom mestu i Jovana na zadnjem, a onda se na krivini kod Drugovca zakucao u betonsku banderu.

Jovanov otac kaže da je čuo da je Nikola išao oko 130 kilometara na sat.

- Nije smeo tako brzo da vozi i još kao neiskusan vozač. Imao je samo jednu papuču, drugu je ostavio kod nas. Znam da su mladi i da se jedva oporavljaju od onog masakra, ali uvek moraju da se paze. Nikola je zadobio najteže povrede, pao je u komu i polomio karlicu. Baš je u teškom stanju, a život je pred njim. Pre ih je vozio na pecanje i nisu imali problema, a sad kao da ih je neki maler uhvatio, baš pred mesečnicu pucnjave i isto u 22.30 kada je monstrum Blažić pucao u njih. Kod iste bandere je drugi dečko imao udes i ostao bez dva prsta - objašnjava Ljubiša Ranković za Republiku.

Foto: Republika

Jovan Ranković

On kaže da se te večeri mladi Nikola čudno ponašao u svojoj kući.

- Njegova majka mi kaže da se nikad nije toliko pozdravljao sa njom pre izlaska. Dugo ju je grlio i ljubio i govorio: "Moja majka, moja majka", kao i ostale ukućane, delovalo im je kao da se ne vraća, i eto sad mu se bore za život, kao da je znao. Mom sinu je ponovo polomljena ruka koja je bila u šipkama i jedno rebro, ali je dobro - navodi naš sagovornik.

Ljubiša kaže da je Nikola 4.maja bežao od Uroševih metaka i da je ka njemu ispaljeno pet, a samo jedan ga je pogodio u bok, kao i da niko ne može da se oporavi od te večeri koja je dva sela zavila u crno.

- Sve su to dobra deca bila. Non stop su nam bili u gostima svi. Nisu imali kafić, pa su išli po kućama. Jovan je najbolji bio sa pokojnim Lazom. Njih dvojica su imali i iste jakne, jedva sam ih prepoznavao. Stalno gledam slike te stradale dece i sve mi je gore. Svi mi nedostaju. Čujem u glavi njihov smeh, ali njihova nasmejana lica više neću videti - govori Jocin otac sa knedlom u grlu.

Uroš Blažić je 4. maja u selima Malo Orašje i Dubona hicima iz puške usmrtio devetoro mladih koji su mu se našli na putu, među kojima je i pomenuti Lazar Milovanović, Jovanov najbolji drug.