ONI VEĆ VIDE KOSTU NA SLOBODI: Evo šta su smislili "humanisti" za budućnost dečaka-ubice! SRAMNO!


IZVOR: Republika - 27.07.2023 | 13:15


Pojedini "humanisti" se žale što je dečak-ubica zatvoren u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, a evo kako bi oni rešili njegovu bidićnost.

Foto: Tanjug/AP/Republika
ONI VEĆ VIDE KOSTU NA SLOBODI: Evo šta su smislili "humanisti" za budućnost dečaka-ubice! SRAMNO!

Kosta Kecmanović (13), dečak koji je počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" kada je ubio devetoro svojih drugova i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove Dragana Vlahovića, nalazi se na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, gde je zatvoren u posebnom odeljenju i u toku je veštačenje njegovog zdravstvenog stanja i ličnosti.

Javnost je još uvek uznemirena zločinom koji je dečak počinio na Vračaru, a tim povodom je u toku poboljšanje sistema predlogom Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, gde se očekuje da deca koja pokažu opasnost po sedinu budu smeštena u posebna odeljenja dečjih klinika za psihijatriju.

I dok sve to traje "humanisti" dr Aleksandra Bulatović i prof. dr  Aleksandar Fatić već daju svoje mišljenje o tome kada bi Kosta Kecmanović mogao da izađe na slobodu. 

Naime, oglašavajući se u tajkunskim medijima oni tvrde da dečaka-ubicu nije moguće beskonačno držati u "zatočeništvu", jer je to, kako kažu "protivpravno".

Oni se žale na činjenicu da je obrazloženje za smeštanje Koste Kecmanovića na Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu da je se obavlja veštačenje nad dečakom.

- Dete-ubica krivično nije odgovoran, dok u psihodijagnostici nije uobičajeno, a po tumačenjima ni profesionalno dozvoljeno, da se dijagnoze poremećaja ličnosti daju deci, odnosno ličnostima mlađiim od 21 godinu - obrazlažu svoje stavove lažni humanisti koji bi očigledno i voleli da Kosta bude slobodan građanin Srbije u kojoj je počinio zločin kakav se ne pamti na ovim prostorima.

Ljudi upravo i žive u strahu od ovakvih tvrdnji, a svakako ne žele da se ovakav zločin ikada više dogodi.

Deca i roditelji, žrtve zločina, takođe, i dalje žive u strahu, Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Republik.rs, deca koja su svedočila zločinu su pod traumom i bude se noću zbog košmara, a najviše ih mori misao da bi dečak-ubica jednog dana mogao da izađe na slobodu.

Zbog svega toga je iznošenje ovakvog mišljenja sramno, a naročito dok se država bori da unapredi sistem i da osigura sklanjanje od slobodne svakodnevica onih koji su za nju opasni.

Foto: Tanjug, Facebook

Kosta Kecmanović

"Humanisti" pak smatraju da postoji drugo rešnje i da ono leži u restorativnoj pravdi. Oni predlažu da se formira fond od prihoda roditelja Koste Kecmanovića iz koga će se isplaćivati određeni iznos porodicama ubijenih i ranjenih, a u koji će se automatski uplaćivati polovina ukupnih priihoda roditelja na trajnoj osnovi, doživotno, uključujući i penzije. Pored toga, da se omogući da Kosta od momenta od kad počne da privređuje, takođe doživotno doprinosi sa 50 odsto svih svojih ukupnih prihoda u fond za porodice ubijenih i ranjenih.

Kada se ovo dublje analizira, "humanisti" samo potvrđuju kako su spremni da oni sami već isplaniraju život porodice Kecmanović u Srbiji u budućnosti, a za Kostu nemaju nikakvu drugu kaznu do novčane. Ovaj predlog je više nego neumesan nakon svega što se dogodilo.

BONUS VIDEO