NA BALKAN STIŽE NAJOPASNIJA DROGA: Američka DEA upozorava na sintetički opijat, 50 puta jači od heroina!


IZVOR: Republika - 22.04.2023 | 10:02


Ova droga uzročnik je smrti pop ikone Princea, repera Maca Millera i pevača Toma Pettyja.

Foto: Tanjug/AP
NA BALKAN STIŽE NAJOPASNIJA DROGA: Američka DEA upozorava na sintetički opijat, 50 puta jači od heroina!

Direktorka Agencije za suzbijanje kriminaliteta droga (DEA) En Milgram upozorila je hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića na sve veću zloupotrebe fentanila, nove pošasti na američkom narko-tržištu od koje dnevno umire čak 300 ljudi, prenosi Index.hr.

Reč je o do sada najopasnijoj i najbrže rastućoj sintetičkoj drogi koja je čak 50 puta jača od heroina i može izazvati trenutnu zavisnost, kazala je Milgram. Fentanil je uzročnik smrti pop ikone Princea, repera Maca Millera i pevača Toma Pettyja.

SAD imaju i veliki problem smrti od predoziranja. Prošle godine su imali više od 100.000 smrtnih slučajeva, mahom je to bio fentanil. To je sintetički opijat, ima svoju primenu u medicini, ali je problem u tome što su male količine dovoljne da bude opasan. Od jednog grama može se napraviti 600 uličnih doza. Poređenja radi, tona heroina ima protivtežu u 20 kilograma fentanila.

Fentanil je vrlo jeftin, preplavio je američko tržište, većina toga dolazi iz Meksika. I Evropa je veći mala problema s fentanilom usled nestašice heroina. Pre svega Letonija, Norveška, Estonija, ali u DEA vide opasnost da će se ova droga proširiti i na Balkan.

BONUS VIDEO: