HOROR NA ZVEZDARI MOGAO BITI IZBEGNUT?! Opozicija sabotirala donošenje krucijalnog zakona: JEDAN NJEGOV DEO MOGAO JE DA PROMENI SVE!


IZVOR: Republika - 29.03.2023 | 13:41


Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima podrazumevao ulazak u stan bez naredbe suda i to najviše u slučajevima porodičnog nasilja.

Foto: ST/Nemanja Pančić, MUP, Tanjug
HOROR NA ZVEZDARI MOGAO BITI IZBEGNUT?! Opozicija sabotirala donošenje krucijalnog zakona: JEDAN NJEGOV DEO MOGAO JE DA PROMENI SVE!

Nad prosutim mlekom se ne plače i stalno se govori da se ne treba baviti time šta bi bilo kad bi bilo, ali najnoviji slučaj horora na Zvezdari, gde je otac osmogodišnju ćerku držao zatvorenu i neuhranjenu u jezivim uslovima, trebalo bi da nas natera da se preispitamo i utvrdimo šta je to što u budućnosti može sprečiti ovakve slučajeve.

Sada kada je šteta već načinjena, po svaku cenu se traže krivci, preispituju državne institucije, a zapravo stiče se utisak da je sve to moglo biti sprečeno da je ishod javnih rasprava o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima bio drugačiji.

POLICIJA DOLAZILA DO VRATA I ODLAZILA

Uzevši u obzir da su komšije u nekoliko navrata zvale policiju kako bi prijavili ovog krvnika Uroša Pašajlića, jer su shvatili da prebija ženu, a budući da policija nije imala ovlašćenja da upadne u stan, tortura se produbljivala sve do momenta kada je načinjeno najveće zlodelo, a to je potpuna dehumanizacija osmogodišnjakinje.

Foto: Facebook

Uroš Pašajlić sa ženom

- Sećam se da smo tada viđali plavu ženu kako svaki dan sedi na stapenicama i plače, to je bila majka devojčice, a iz tog stana su s vremena na vreme dopirali krici, ali mi nismo znali da je to dete. Mislili smo da je žena. Do sada smo tri puta zvali policiju, kada bismo čuli te jauke, ali oni bi došli do vrata i otišli - navele su komšije povodom ovog slučaja.

ULAZAK U STAN BEZ NAREDBE SUDA

Ali, da bi sve bilo jasnije, da se podsetimo prvo šta je podrazumevao Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, koji je podigao pravu prašinu, čini se najviše u onom lažno elitističkom delu srpske javnosti, a koji je, da je prihvaćen, mogao da spreči jezive scene poput ove koja je zatečena na Zvezdari.

U nacrtu zakona koji je opozicija sabotirala bio je predviđen ulazak u stan bez naredbe suda - policajci će moći i bez sudskog naloga da izvrše pretres stana ako se sumnja na vršenje krivičnog dela. Zamerka na ovaj član zakona se odnosila da je sumnja na vršenje krivičnog dela prilično rastegljiv pojam, da ima prostora za brojne zloupotrebe, te da li će se precizirati na koje se konkretno krivično delo radi.

- I po dosadašnjem Zakoniku o krivičnom postupku i policija i javni tužilac imaju mogućnost da izuzetno bez naredbe suda uđu u tuđi stan i bez prisustva svedoka vrše pretres. Sada je, praktično, precizirano šta u smislu nacrta to sve znači i to je urađeno zbog praktičnih potrebi policijskih službenika. Najviše kada je u pitanju nasilje u porodici. Na primer, komšije pozovu policiju, čuli su buku iz stana pored, kažu da je muž došao kući pre pola sata, da je smrdeo na alkohol, misle da je pijan... Vi, policija, kucate, ali niko ne otvara i da, tada možete da uđete u stan... - navela je Milica Bondžić zamenica sekretara MUP.

OPOZICIJA I AKTIVISTI GA BLATILI ZARAD LIČNIH INTERESA

Naime, ovaj Nacrt proglašen je kontroverznim od momenta kada je počelo da se govori o njemu, a taj epitet najviše su mu davali tajkunski mediji i istaknuti članovi opozicije koji su ga konstantno predstavljali kao nešto krajnje negativno.

- Stručnjaci rešetaju novi zakon o MUP: Vlast po svaku cenu želi da omogući policiji da vam upadne u stan

- Policija se pretvara u partijsku, a država u policijsku: Stručnjaci o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima

- Policija želi da uvede kamere za masovni nadzor građana, javnost u panici: Šta se krije iza novog zakona o MUP? POGLEDAJ GALERIJU

Ovo su bili samo neki od naslova u medijima naklonjenim opoziciji u kojima se konstantno samo kroz negativnu prizmu posmatrala mogućnost uvođenja izmena u pomenuti zakon.

Glasnogovornici ove struje zastupljene na Novoj, u listu Danas...bili su stručnjaci manje poznati srpskoj javnosti, ali najviše od svega to su bili članovi opozicije i aktivisti, koji su se najviše bunili jer bi prema ovom zakonu pri svakom učešću na nekom protestu mogli biti lako legitimisani (budući da se jedan deo nacrta odnosio na biometriju).

NEKOME ZAKON ZA SPAS, NEKOME VUHAN ZAKON

Tako je perjanica blaćenja Nacrta bila upravo narodna poslanica Marinika Tepić, koja je ispred Stranke slobode i pravde večito zahtevala povlačenje novi predloga Zakona o policiji, kog je nazvala "Vuhan zakon", tvrdeći da bi njegovo uvođenje podrazumevalo primenu represivnih mera i maltretiranje građana.

- Zakon kojim se uvode najrepresivnije metode za hvatanje ljudi poput mreža ili elektrošokova. Moram da priznam da su zakonodopisci bili pažljivi i rekli da se vodi računa o trudnicama i srčanim bolesnicima ili ljudima koji krvare, to doslovno piše u nacrtu zakona. Mi ga nazivamo „Vuhan zakon“ jer su stanovnici ovog grada u Kini pretrpeli najveće muke zbog ovog zakona. Po ugledu na sve policijske države ovim predlogom daju velika ovlašćenja ministru, u ovom slučaju Bratislavu Gašiću, koji je bio švercer kafe i po sopstvenom priznanju baštovan, što je sam rekao, on će nekome izdavati uputstva i instrukcije - navela je tada Tepićeva.

Foto: ataimages

Marinika Tepić

U redove protivnika svrstao se i sudija Apelacionog suda Miodrag Majić:

- Trebalo bi oceniti ustavnost članova 91. i 92. predloženog zakona.

Ovim članovima reguliše se mogućnost policajaca da uđu u stan ili druge prostorije bez sudskog naloga, kao i da izvrše pretres bez prisustva svedoka.

 

Foto: Tanjug

Miodrag Majić

Advokat i nekadašnji poverenik za informacije o javnog značaja Rodoljub Šabić, koji u svojim nastupima energično podržava politiku lidera Stranke slobode i pravde, rekao je upravo za Danas da je nedopustivo mnogo spornih stvari u setu nacrta zakona, a posebno u nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima.

- Najdirektnije neustavne i krajnje zabrinavajuće su odredbe kojima se potpuno relativizuje ustavna garancija nepovredivosti stana i policiji omogućava da bez pristanka i prisustva građana i bez odluke suda, jer ima “osnove sumnje”, ulazi u stanove građana i čak vrši njihovo pretresanje bez svedoka - naglasio je tada Šabić.

Foto: youtube.com/printscreen

Rodoljub Šabić

Srđan Milivojević iz Demokratske stranke kao najbolje rešenje predložio je predstavnicima MUP da se zajednički napiše potpuno novi Zakon.

Slično je bilo i sa predstavnicima stranke "Zajedno". Profesorka Biljana Stojković, kopredsednica stranke "Zajedno" smatrala je da se ovim zakonom pokušava oduzeti pravo građanima da se bune. Ona je naglasila da ministar policije koji je politička ličnost ne može da govori kako građani nemaju pravo da se bune i da im ulazi u stanove.

BONUS VIDEO: