DOŽIVOTNA ROBIJA ZA UBICU SRBINA! Pucao na Milana dok je šetao psa: Ranjenog ga ostavio da iskrvari nasred ulice!


IZVOR: Republika - 29.08.2022 | 06:57


Ubica Srbina Milana Lončara Džozefus Dejvis osuđen je na doživotnu robiju, odlučio američki sud posle emotivnog dvosatnog saslušanja.

Foto: printscreen
DOŽIVOTNA ROBIJA ZA UBICU SRBINA! Pucao na Milana dok je šetao psa: Ranjenog ga ostavio da iskrvari nasred ulice!

Zločin se, podsetimo, dogodio 2021. godine u naselju Breveritaun u Filadelfiji dok je Srbin šetao psa.

Tokom saslušanja, u petak, sudija Barbara A. Mekdermot pročitala je 25 pisama koje su poslali porodica i prijatelji u kojima se detaljno opisuje kako je Lončareva smrt uticala na njihove živote.

Svi su ga opisali kao brižnog i punog ljubavi, "najbolju osobu koju su ikada upoznali".

Jelena Lončar (28) rekla je da od bratovljeve smrti nije mogla da radi više od 20 sati nedeljno. Odselila se iz Filadelfije.

- Bol i strah od nasilja i smrti su previše jaki da bih podnela život u Filadelfiji - rekla je Jelena, prenose Novosti.

Na saslušanju i izjašnjavanju o krivici ubica Dejvis je, kako su juče preneli mediji u Americi, "pokazao malo emocija" dok se pojavio na sudu preko "Zum" platforme iz industrijskog popravnog centra u ovom gradu.

- Zurio je u kameru i, povremeno, zevao. U završnoj reči rekao je da je nevin i da su ga porotnici proglasili krivim na osnovu odeće. Moja rasa je, možda, odigrala ulogu - prenete su Dejvisove reči.

Džozefus Dejvis je osuđen za pljačku i drugostepeno ubistvo mladog Srbina.

Milan Lončar rođen je u Vejnu, u porodici Zorana Lončara iz Batajnice i Ejmi Launsberi. Bio je diplomac Univerziteta Templ i tek zaposlen kao stručnjak. Dejvis je sredinom januara 2021. pucao u Lončara nakon što je pokušao da mu ukrade novčanik. A zatim je pobegao sa saučesnikom dok je Lončar ležao krvareći do smrti nasred ulice.

Ubistvo je zabeležio video-snimak sa obližnjih objekata i on je bio ključni dokaz na Dejvisovom dvodnevnom suđenju. Iako tužilac nije imao očevice zločina, rekao je da "se na snimku vidi kako ubica nosi prepoznatljive cipele i blistavi kaiš".

- Nikada nećete zaboraviti taj kaiš i te patike - rekla je tužilac Džoan Peskatore.

- Srećna sam što je porodica Lončar dobila meru pravde.