SKANDALOZNO KRŠENJE ZAKONA U SPECIJALNOM SUDU: Sudija sakrio žalbu Malešića, želi što duže da ga drži u pritvoru!


IZVOR: Republika - 18.04.2022 | 18:00


Zahtev za ukidanje pritvora Siniši Petroviću podnet još 7. aprila, a on ga prosledio osam dana kasnije, mada je bio dužan da to učini odmah.

Foto: printscreen/youtube.com
SKANDALOZNO KRŠENJE ZAKONA U SPECIJALNOM SUDU: Sudija sakrio žalbu Malešića, želi što duže da ga drži u pritvoru!

Siniša Petrović, sudija za prethodni postupak specijalnog suda u Beogradu, na sve načine nastoji da generala Slobodana Malešića, pomoćnika direktora policije i načelnika novosadske policije, što duže zadrži u pritvoru, izjavio je za Srpski telegraf Malešićev advokat Veljko Delibašić.

- Mada smo kolega Vladan Živković i ja žalbu na određivanje pritvora do 30 dana podneli još 7. aprila, odluka još nije doneta iako je rok bio 48 sati, što je neshvatljivo, skandalozno i suprotno Zakonu o krivičnom postupku - kaže Delibašić.

BAHATOST

Prema njegovim rečima, žalba je podneta samo dva dana posle odluke o pritvoru, a sudija je trebalo odmah da je dostavi Krivičnom vanpretresnom veću. Međutim, to je učinio, prema odgovoru našem listu iz Višeg suda, tek 15. aprila, dakle osam dana kasnije! Podsetimo, Malešić i još trojica uhapšenih se terete za trgovinu uticajem i stvaranje organizovane kriminalne grupe.

- Šok je usledio 9. aprila, kada smo se raspitivali šta se sa žalbom dešava, i utvrdili da je Petrović nije prosledio, što je po zakonu bio dužan da uradi odmah. Potom smo svakodnevno urgirali da se odluka donese u zakonskom roku, ali je sudija uporno odbijao da postupi po zakonu, pa smo zatražili hitan sastanak s njim - objašnjava generalov advokat.

Na zaprepašćenje branilaca, umesto da ih primi i obavi službeni razgovor, sudija je u pisarnicu poslao saradnicu, koja im je rekla da on ne prima stranke i da sve što ih zanima mogu da pitaju nju.

- Zatim nam je dala skandalozno objašnjenje o Petrovićevom postupka. Naime, rekla nam je da sudija neće poslati spise i žalbu veću sve dok se ne uveri da su svi okrivljeni i branioci primili njegovo rešenje! Na insistiranje kolege Živkovića, koji se pozvao na zakon po kom se žalba dostavlja odmah i o njoj odlučuje u roku od 48 sati, odnosno da ne postoji nikakav osnov da se to odugovlači, odgovorila je da je to njegova praksa, koju ne želi da menja i koju će primeniti i u Malešićevom slučaju - šokiran je Delibašić.

BRUKA PRAVOSUĐA

On ocenjuje da se iza nezakonitog Petrovićevog ponašanja očigledno krije namera da se "o njegovom skandaloznom rešenju o pritvoru ne odluči na vreme, odnosno da se o njemu odlučuje što kasnije da bi odluka postala besmislena" i rešenje ostalo na snazi.

- Drugim rečima, posle nepotrebnog određivanja pritvora što nikako ne može da služi na čast srpskom pravosuđu usledilo je drastično kršenje zakona i neprihvatljivo prekoračenje rokova za odluku. Zbog toga sam od predsednika Višeg suda tražio da se preduzmu sve zakonske mere da bi se sudija Siniša Petrović naterao da radi u skladu sa zakonom - zaključuje advokat Delibašić.

Đukanović: Cilj je da ga slome

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

Vladimir Đukanović

Podsetimo, advokat Vladimir Đukanović je tokom gostovanja na TV Hepi prošle nedelje rekao da je plan da se Malešić što duže drži u pritvoru, baš pod izgovorom uticaja na svedoke, čija saslušanja mogu da traju unedogled.

- I ti tako sediš u pritvoru, tebe tamo slome, možda se neko javi i kaže: "Ja ću da priznam, ne mogu više". I onda, ako jedan iz grupe prizna, onda su svi ostali u problemu, bili krivi ili ne. Muka živa - rekao je Đukanović.

Odbili poligraf, maltretirali staricu

Od trenutka određivanja pritvora jasna je namera suda i tužilaštva da Malešića maksimalno zadrži iza rešetaka. Za svedoke su pozvani maltene svi koji su ga poznavali sa ciljem da se saslušanja otegnu i držanje u pritvoru opravda tačkom dva o mogućem uticaju na svedoke.

Takođe, tužilaštvo je u Beograd na saslušanje pozvalo i Malešićevom brata i 87-godišnju bolesnu i teško pokretnu majku, koja je morala da prevali put od 600 kilometara od Prijepolja i nazad. A sve to uprkos činjenici da se znalo da će porodica iskoristiti pravo da ne svedoči protiv bliskog rođaka, što su istog dana i učinili.

Pritvor Malešiću je određen na osnovu tri tačke: opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke i ponavljanja krivičnog dela, što njegov branilac smatra skandaloznim.

- Radi se o porodičnom čoveku koji ne želi, a i nema gde da beži i redovno se odazivao pozivima suda. Takođe, on je tužilaštvu predložio da bude saslušan na poligrafu, što je odbijeno - rekao je Delibašić odmah po određivanju pritvora.

Bonus video: