SVI AKADEMICI! Evo iz kakve porodice potiče sin Sande Rašković Ivić koji je jutros sebi oduzeo život! (FOTO)


IZVOR: Republika - 20.01.2022 | 10:51


Kao bomba je odjeknula vest da je Jovan Ivić (25), sin potpredsednice Narodne stranke, Sande Rašković Ivić izvršio samoubistvo skokom sa petog sprata.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ, Instagram
SVI AKADEMICI! Evo iz kakve porodice potiče sin Sande Rašković Ivić koji je jutros sebi oduzeo život! (FOTO)

On je nađen na pločniku ispred zgrade u kojoj je živeo u centru Beograda u Ulici 27. marta, i to sa obmotanim kablovima oko vrata.

Jovanu Iviću, 25-godišnjem studentu filozofije iz Beograda, nije prvi put da je digao ruku na sebe. On je prošle godine pretio da će se ubiti na isti način, a pre dva meseca se nagutao lekovima i zatvorio u stanu. Tada je policija upala u stan kako bi ga spasila.

Međutim, tragično stradali momak potiče iz veoma poznate i uspešne porodice – porodice akademika. Svi znamo ko mu je majka, a evo ko su mu bili otac, deda i baba.

Njegov deda s očeve strane, Pavle Ivić bio je naučnik međunarodnog ugleda i najbolji srpski lingvista druge polovine dvadesetog veka. Govorio je oko 10 stranih jezika, a sve to donelo mu je članstvo u ovdašnjim i inostranim naučnim ustanovama najvišeg ranga, tako da je, pored Srpske, bio član Američke, Norveške, Slovenačke, Austrijske, Makedonske i Ruske akademije nauka. Preminuo je 1999. godine. Milka Ivić, supruga Pavla Ivića i baka nesrećnog mladića, bila je srpski lingvista, profesor univerziteta i redovni član SANU. Bila je član Norveške, Saksonske i Srpske akademije nauka. Pored toga, uređivala je i časopis Južnoslovenski filolog, a preminula je 2011. godine.

Foto: Printskrin

Pavle Ivić

 

Otac tragično stradalog Jovana, akademik Aleksandar Ivić bio je član Matematičkog instituta SANU i član redakcije više međunarodnih časopisa. Ivić je objavio je preko 280 naučnih radova u najpoznatijim svetskim časopisima, sa citiranošću od nekoliko hiljada puta. Pisao je recenzije za međunarodne časopise i referate za poznate svetske referativne žurnale. Nakon rada na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu prešao je na Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu (Katedra za primenjenu matematiku), prolazeći kroz sva univerzitetska zvanja. Za redovnog profesora izabran je 1988, a za profesora emeritusa na Univerzitetu u Beogradu 2014. godine.

Foto: Printskrin

Aleksandar Ivić

 

Preminuo je 2020. gdine, a njegov odlazak  bio je veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i sveukupnu srpsku i svetsku nauku. Bio je u braku sa poznatom političarkom Sandom Rašković Ivić, sa kojom je imao troje dece, između ostalog i sina Jovana, koji je jutros izvršio samoubistvo.

Još uvek nije poznato kada je tačno došlo do tragedije, a telo mladića pronašli su prolaznici koji su obavestili policiju. Pretpostavlja se da je mladić skočio sa prozora. Međutim, naložena je obdukcija koja će utvrditi tačan uzrok smrti mladića.