Ostavila dete, a sad ga otima zbog nasledstva!


IZVOR: - 19.12.2017 | 18:04


"Nemoj mu, Jelena, to raditi, molim te. Zašto ga mučite, zašto to radite detetu? Razboleće se..." Snimak ovih povika, uz vrištanje petogodišnjeg dečaka iz Novog Sada, preplavio je društvene mreže, a komentatori su osuli paljbu po majci monstrumu i državi koja ovo dozvoljava.

Foto: Privatna arhiva

Majka oduzela dete od tetke koja ga je pet godina čuvala

Poslednji put kad je mališan video majku imao je pet meseci, a sada ga je odvela ne obazirući se na njegove suze i plač, priča dečakova tetka

Naime, majka koja je ostavila svoju petomesečnu bebu sada se, posle više od četiri i po godine, vratila, uzela ga od tetke i porodice koja je sve vreme brinula o detetu, čak i nakon očeve smrti. Posle ovakvog snimka nemoguće je ostati ravnodušan. Dete koje je bilo srećno, kojem je pružena velika ljubav i briga, čiji je psihofizički razvoj bio u skladu sa njegovim godinama, biološka majka odvlači u automobil, dok mališan vrišti i guši se.

Foto: youtube.com/100posto

MAJKA GA OSTAVILA

Žena koja je odgajila dečaka za Srpski telegraf kaže da je, zahvaljujući Centru za socijalni rad, mališan sada u rukama majke koja ga je ostavila kada mu je bila najpotrebnija.

- Ona je za dete stranac, a on je duša koja pati. Poslednji put kad je video majku imao je pet meseci jer je ona tada odlučila da ode. Moj brat je tragično preminuo prošle godine, a samo nekoliko dana nakon njegove smrti, njegova supruga podnosi zahtev za pokretanje ostavinske rasprave. Tada sam i ja pokrenula postupak za starateljstvo nad njim, ali i ona. U oktobru ove godine Viši sud je preinačio privremenu meru da dete viđa majku jednom nedeljno i odredio njoj starateljstvo usvojivši mišljenje Centra za socijalni rad. Meni su dozvolili da ga pod nadzorom viđam jednom mesečno. Tada je došla i krvnički ga uvukla u auto, dok je on vrištao i molio da ga ne vodi. Nije se na to obazirala, nije ni trepnula. Sa sinom ona dobija i njegovo nasledstvo koje mu je ostavio otac - kaže Zorica B., koja je dečaka odgajila i koju mališan odmilja zove keka.

ŽELI KOD TETKE

Kako je Osnovni sud prethodno odbacio mišljenje Centra za socijalni rad o ovom slučaju, porodica dečakovog oca još uvek ne gubi nadu da će im se dete vratiti.

- Prema odluci Višeg suda, viđam ga jednom mesečno, a od kada ga je odvela, dva puta smo se sreli u centru. To je bilo strašno i ne znam kako iko preživi ovoliku bol. Dete je urlikalo, plakalo, nije htelo da me pusti. Molio je da ide sa mnom, a ja nisam mogla ništa da učinim da mu pomognem. Smatram da bi svako dete trebalo da bude sa svojom majkom, koja bi se na najbolji mogući način brinula o njemu i pružala ljubav, ali ne na ovaj način. Ona da ga zaista voli i da joj je stalo, pripremila bi ga na ovo, približila bi mu se polako. Prvo je mogla da dolazi kod nas da je dete upozna, a onda da ga uz njegov pristanak i bez trauma na miru odvede. Niko joj ne bi uzeo za zlo. Ovo će samo ostaviti neizlečivu bol, a najviše štete nanosi upravo svom sinu. To je neoprostivo i ja to ne mogu da razumem - kaže dečakova tetka.

I ĆERKU ODVOJILA

Zorica se priseća da se njena snaja Jelena jedne noći 2012. spakovala i otišla. Za dečaka nikada nije pitala, zvala, niti dolazila da ga vidi. Međutim, posle smrti bivšeg muža sve se menja, pa i Jelena.

Dete je još kao bebu zapustila i ono se razbolelo. Pojavile su mu se žive rane oko genitalija i promrzline jer ga je često ostavljala napolju na zimi

- Moj brat je 1999. sa njom dobio ćerku, koju je njegova žena iz nepoznatog razloga odvela kada je imala samo tri meseca. Na sve moguće načine mu je onemogućavala i sprečavala da viđa ćerku iako je on jako patio za njom. Nakon 11 godina sa ćerkom se video nekoliko puta, a susret je inicirala ćerka. Kada mi je brat 2012. saopštio da se opet zbližio sa suprugom i da će dobiti drugu bebu, bila sam u šoku. Bio je uveren da se promenila i da će biti prava porodica. Posle porođaja se useljava sa bebom u našu porodičnu kuću na selu, ali ćerku je ostavila kod babe, njene majke. Nakon pet meseci, svađe su postajale češće, ona je pritiskala mog brata da kupi stan. O sinu ne brine i dete se razboljeva. Pojavljuju mu se žive rane oko genitalija, promrzline jer ga ostavlja često napolju na zimi, nekim danima beba je čak bila sama u kući, zacenjena od plača, dok je moj brat u polju radio, a ona ko zna šta - drhtavim glasom, jedva zadržavajući suze priča Zorica.

Prema odluci Višeg suda, tetka viđa dete jednom mesečno

SRAMOTA Roditelji ostavili bebu na parkingu

Neodgovorni roditelji juče su svoju ćerkicu ostavili samu u kolima, i to u garaži Zeleni venac u Beogradu. Siroto dete koje je ostalo bez roditeljskog nadzora imalo je sreće jer ga je radnik "Parking servisa" video i pričuvao. Ona je sama sedela u svom sedištu vezana pojasom u automobilu marke mercedes švajcarskih registracija iz kantona Tičino. Još uvek nije utvrđeno da li je reč o stranim državljanima ili našim sunarodnicima koji žive u inostranstvu.