RAKETA PALA S VILJUŠKARA I FABRIKA JE ODLETELA U VAZDUH: Otkriven mogući uzrok eksplozije u pogonu za proizvodnju naoružanja!


IZVOR: Slađana STEPANOVIĆ - 24.11.2021 | 19:00


Radnici fabrike "EdePro" Miloš Saković (21) i Miljan Jojić (38) stradali su u stravičnoj eksploziji u utorak oko 14 sati, kada je došlo do eksplozije koja je izazvala požar u celom hangaru, a geleri eksplodiranih raketa leteli su sve do obližnjih kuća i načinjena je velika materijalna šteta. Prema prvim informacijama, do nesreće u ovoj fabrici, koja proizvodi protivgradne rakete i raketno gorivo, došlo je kada je jedna raketa ispala s viljuškara i tako izazvala eksploziju ostalih raketa. U magacinu ih je bilo 500.

Foto: E-Stock
RAKETA PALA S VILJUŠKARA I FABRIKA JE ODLETELA U VAZDUH: Otkriven mogući uzrok eksplozije u pogonu za proizvodnju naoružanja!

Radnik B. R. (19) zadobio je teške opekotine na 75 odsto tela i u nalazi se u stanju opasnom po život, kao i V. P., a ukupno su povređena 22 zaposlena u fabrici.

Kako saznajemo, meštani naselja Boleč, u kojem živi veliki broj radnika fabrike, pričaju šta je najverovatniji uzrok katastrofalne nesreće.

- Sve se to odigralo u bungalovu ispod zemlje. Krenuli smo da preslažemo rakete viljuškarem i jedna je ispala. Ona je bila okidač za sve ostale, koje su počele da gore. To je izazvalo opšti haos, ali da se nije desilo pod zemljom, posledice bi bile još gore. Tu ima nekoliko bungalova, a moj prijatelj je bio u susednom - prepričao je kazivanje jednog radnika meštanin Boleča.

- On mi je rekao: "Odjednom je došlo eksplozije i ja sam počeo da bežim, mislio sam da ih neće biti više, ali su za njom usledile i ostale. Počeli su i geleri da lete. Neki su pobegli u menzu i sakrili se pod šank. Zidovi su se srušili kao da su od stiropora" - prepričava naš sagovornik detalje stravične eksplozije.

Prema svedočenju drugog radnika, prizor u fabrici je bio kao na ratištu.

- Taj drugi prijatelj mi je rekao: "Jedva sam izvukao živu glavu. Ne mogu da prebolim što nisam mogao da spasem sve kolege. Kada sam trčao ka svom automobilu, okrenuo sam se iza sebe. Video sam kolege kako beže. Jedan bez ruke, drugi bez noge... trećem su pukle bubne opne i nagutao se nečega, on sada čeka operaciju. Svi su u šoku i zbog eksplozije se jedva sećaju ičega - opisuje naš sagovornik.

Nesrećni Miljan Jojić bio je šef sektora za raketno gorivo. On je rođak vlasnika fabrike B. J. i u njoj je dugo radio.

Drugi stradali, mladi Miloš bio je zaposlen u ovom preduzeću samo godinu dana. Njegova porodica nam je ispričala da njegovo telo još uvek nisu našli.

- Mi još nismo za vaše saučešće jer nam niko nije zvanično javio da je preminuo. Nije nađeno ni njegovo telo, ali kada smo videli njegove inicijale u medijima, znali smo da je to naš Miloš. Od tada jaučemo i plačemo i obilazimo bolnice. Kada smo juče videli dim iz pravca fabrike, znali smo da je tamo došlo do eksplozije. Otac je odmah odjurio tamo da ga nađe, ali ga policija nije pustila dalje od blokade - priča za Srpski telegraf strina stradalog mladića.

Njegov otac je od bola jedva uspeo da izusti nekoliko reči.

- Radio je na nekom struganju. Tog dana je trebalo da s kolegom iz magacina prebaci neke rakete i baš tu je došlo do nesreće. Ja sam ga zvao i čekao ispred fabrike, ali ga nije bilo. Bio je tako dobar dečko, ni mrava ne bi zgazio. Ne znam kako ćemo sad bez njega - kaže očajni otac brišući suze.

Istraga koja je u toku utvrdiće da li ima još stradalih, kako radnici pričaju među sobom, pošto se spiskovi ne poklapaju. Tačne informacije će se znati po isteku 72 sata od poslednje eksplozije, što je bezbednosni rok za utvrđivanje svih posledica katastrofa ovog tipa.