ZET GLUMICE PAO ZBOG UKRADENE SLIKE: Detalji preprodaje umetničkog dela!


IZVOR: Adelarda POPOVIĆ - 21.08.2021 | 19:00


Uhapšeni Ratko Dragićević, zet Jelice Sretenović, bio deo ekipe koja je htela da proda "Blagoveštenski sabor".

Foto: ST/D. KADIĆ

 

U Cirihu uhapšeni srpski državljanin Ratko Dragićević (44) zbog učešća u preprodaji slike "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861." vredne 600.000 evra, ukradene pre 28 godina iz dvorca porodice Dunđerski u Čelarevu, zet je glumice Jelice Sretenović.

Dragićević, koji je suprug Olje, glumičine mlađe ćerke, zaposlene u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije u vreme Ivice Dačića, s kojim je Jelica delila političke stavove i doskoro bila poslanik na njegovoj izbornoj listi, slobode je lišen, kao deo četvoročlane organizovane kriminalne grupe.

Foto: Youtube.com/ RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Jelica Sretenović

On je uhapšen pre nedelju dana u Švajcarskoj, gde je pao i kolekcionar Slobodan Gajin (76), koji, pored srpskog, ima i švajcarsko državljanstvo, a kod kojeg je i pronađeno umetničko delo Vlaha Bukovca iz 1901. U isto vreme u Beogradu su uhapšeni i Nebojša Dragićević (70) i Dejan Milošević (49) iz Beograda, koji su ukradeno umetničko delo nudili na prodaju Muzeju Vojvodine.

- Iako su Gajin i zet glumice Jelice Sretenović znali da je "Blagoveštenski sabor" ukraden, kontaktirali su preko posrednika u Srbiji sa zaposlenima u Muzeju Vojvodine i ponudili im da sliku čiji su realni vlasnici otkupe za 600.000 evra. Gajin, inače, iskusni kolekcionar, pred švajcarskom policijom i inspektorima iz Srbije koji su glumili saradnike Muzeja Vojvodine koji su došli da ispitaju autentičnost slike, u trenutku kad je, takoreći, sateran u ćošak, tvrdio je da nije znao da je slika ukradena iz srpskog muzeja. Takođe je i Dragićević pred policijom nevešto pokušavao da opravda umešanost u krivično delo - ispričao je izvor Srpskog telegrafa upućen u slučaj.

Priveden i majstor borilačkih veština

Jedan od četvorice uhapšenih zbog preprodaje ukradene umetnine jeste Dejan Milošević (49), majstor borilačkih veština. U džudou i džiju-džici je nosilac crnog pojasa, dok je u retkoj disciplini nunčake osvojio titulu evropskog prvaka, zvanje šampiona svetskog kupa i titulu vicešampiona sveta. Sada pritvoreni Milošević je dobio licencu za obučavanje specijalnih vojnih i policijskih jedinica i time se bavi godinama, pa, pored domaćih specijalaca, trenirao je i francusku žandarmeriju, kao i interventne timove američke policije u Los Anđelesu, Majamiju, Sijetlu...

Glumica Jelica Sretenović juče se nervozno javila na telefonski poziv iz naše redakcije i rekla da nas slabo čuje, te nas je uputila na SMS prepisku. Ipak, ostala je nema nakon što smo joj poslali poruku da nas zanima njeno viđenje situacije u vezi s hapšenjem njenog zeta, kao i da nam je potrebna informacija kako se njena ćerka oseća tim povodom i da li može da nas uputi na Dragićevićevog advokata.

Podsetimo, naši inspektori su po pronalasku Gajina i Dragićevića sa slikom kontaktirali sa švajcarskim kolegama koje su privele Gajina, dok je Dragićevića preuzela naša policija i odvela ga u pritvor u Beograd, s obzirom na to da ima samo srpsko državljanstvo.

SBPOK je u Beogradu za to vreme upao u stanove i lokale njihovih srpskih posrednika, gde su pronašli veliki broj umetničkih slika, čija će se autentičnost, kao i poreklo, utvrditi veštačenjem. Pritvor do 30 dana Viši sud u Beogradu je odredio trojici uhapšenih, dok još nije poznato da li će se Gajinu suditi u Srbiji ili u Švajcarskoj, s obzirom na njegovo dvojno državljanstvo. Svim uhapšenima se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i krivičnog dela prikrivanja. Istragom tek treba da se utvrdi kako je skupoceno remek-delo završilo u Švajcarskoj posle krađe iz Dvorca Dunđerski. Pretpostavlja se da je tokom skoro tri decenije od nestanka ova ukradena slika promenila više vlasnika.

Osumnjičeni tvrdi da je prevaren

Kolekcionar Slobodan Gajin u čijem stanu u Cirihu je pronađena ukradena slika oglasio se za srpske medije preko advokata, tvrdeći da je uvučen u prevaru.

- Nisam ukrao sliku i nisam znao njenu vrednost. Nikad nisam imao posla s umetničkim delima sumnjivog porekla niti sam ikada u životu imao problema sa zakonom - poručio je Gajin preko advokata Gorana Došena.