Branioci žandarma: "MUDRA ODLUKA SUDA, ipak, ŽALIĆEMO SE!"


IZVOR: Tanjug, Republika - 08.12.2017 | 09:53


Odbrana žandarma najavila je žalbu na današnju presudu sedmorici, iako smatra da su uslovne kazne "mudra odluka suda", te da oni neće biti suspendovani sa posla.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Branilac je pojasnio da kazna od šest meseci efektivnog zatvora, ili teža kazna, ako postane pravosnažna po Zakonu o radu momentalmo povlači otkaz, te da su žandarmi, koji su dobili uslovne kazne, što se toga tiče u ovom trenutku relaksirani

- Relativno smo zadovoljni sankcijama. Žalćemo se pre svega na deo koji se odnosi na krivicu, a verovatno i na sankciju jer idemo do kraja - rekao je novinarima branilac sedmorice pripadnika Žandarmije, kojima je ranije danas izrečena presuda o uslovljanomkažnjavanju, advokat Vladimir Vučinić.

On je pojasnio da kazna od šest meseci efektivnog zatvora, ili teža kazna, ako postane pravosnažna po Zakonu o radu momentalmo povlači otkaz, te da su žandarmi, koji su dobili uslovne kazne, što se toga tiče, u ovom trenutku relaksirani.

Vučinić je rekao da očekuje da će se tužilaštvo žaliti na sankciju i potvrdio da su uslovne kazne su ispod zakonskog minimuma koji je predviđen za krivično delo zlostavljanje i mučenje.


- Sud je ublažio kazne jer je prihvatio niz olakšvajućih okolnosti koje je isticala odbrana - naveo je Vučinić.

Viši sud u Beogradu prvostepeno je danas osudio na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci sedmoricu žandarma zbog napada na braću tadašnjeg premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom Parade ponosa 2014.