POLICIJA POKRENULA AKCIJU POTRAGE ZA "KAVČANINOM": Veljin "DEDA" glavni diler u Srbiji!


IZVOR: E. S. T. - 16.07.2021 | 19:23


Srpska policija je pokrenula opsežnu potragu za Nenadom S. zvanim Deda, koji bi Tužilaštvu za organizovani kriminal mogao da otkrije kako je funkcionisala kokainska hobotnica Velje Nevolje i njegovog klana, saznaje Srpski telegraf.

Foto: Starsport

Veljko Belivuk

On je, naime, glavni narko-diler u Srbiji preko koga su išli svi kanali droge i čovek od najvećeg Belivukovog poverenja. Uspeo je da izbegne hapšenje, ali MUP, kako se nezvanično saznaje, steže obruč oko njega i biće pitanje dana kada će se naći iza rešetaka.

KUZMAN SE IZLANUO

- Prvi trag ka njemu je dao Marko Andrić Kuzman, koji je o svojim poslovima pričao devojci i neoprezno se hvalio. Preslušavanjem snimljenih razgovora posle dekodiranja njegovog zaštićenog skaj telefona operativci su došli do bitne informacije: da je Kuzmanu glavna veza za drogu u Beogradu izvesni Deda. Daljim operativnim radom je utvrđeno da se radi o Nenadu S., ali kada su mu pokucali na vrata, on je već bio van domašaja državnih organa - priča izvor iz istrage.

Opravdano se pretpostavlja da se kod Dede nalaze sve šeme po kojima je kokain ulazio u zemlju i gde je potom dalje rasturan. U svesci koju je uredno vodio da bi Nevolja imao uvid u svoje poslove morali bi da se nalaze precizni podaci koliko je droge prošlo kroz njegove ruke.

Foto: Tanjug

Principove slike na kokainu

Belivukov klan je doživeo težak udarac 2019, kada je španska policija na jedrilici u Atlantskom okeanu zaplenila 800 kilograma kokaina, vrednog 50 miliona evra.

Na paketima droge nalazila se slika Gavrila Principa, što je istragu odmah usmerilo ka Velji Nevolji i njegovoj navijačkoj grupi "Principi". Na jedrilici je uhapšen i Srbin Vladislav Funštajn (46), a u Šidu otac i sin Mirko (68) i Dragan (41) Đanković, koji se sumnjiče da su s Funštajnom držali celu logistiku za prekookeanski šverc droge namenjen tržištu Evrope.

- Belivuk je brzo s njima stupio u kontakt da bi mu prevozili drogu, a da bi se znalo čija je, a ujedno bio garantovan kvalitet, na pakete su lepili Principovu sliku - kažu izvori iz istrage.

- On je s Belivukom dogovarao gde se i kolika količina distribuira vojnicima na nižim položajima, koliki deo novca ide svakom od njih i kolika je zarada vođe klana. Među tim dilerima je bio i Marko Andrić, koji je bio dovoljno neoprezan, da ne kažem glup, da o takvim stvarima govori svojoj devojci, i to telefonom. Da toga nije bilo, pitanje je koliko bi istraga potrajala - otkrivaju izvori iz policije.

MENJALI ORUŽJE ZA DROGU

Nedavno se saznalo i da je slovenačka ćelija "kavačkog klana" u Slovačkoj kupovala oružje koje je preprodavala pripadnicima drugih mafijaških grupa i naplaćivala ga u kokainu ili heroinu. Sva ta droga slivala se u Srbiju, a odatle širom zemlje, a stizala je, kako se saznaje, čak i do Albanije i Ukrajine. Nenad S. bi, kada padne u ruke policiji, trebalo i da otkrije imena najbližih saradnika zaduženih za distribuciju.

Bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti Božidar Boža Spasić je uveren da će Deda uskoro biti uhapšen, ma gde da se krije.

- On je jedan od petnaestak "kavčana" koji su uspeli da umaknu policiji i izbegnu hapšenje s Belivukom i sada se kriju u graničnim zemljama, u Republici Srpskoj, Hrvatskoj, na teritoriji Kosova ili Crne Gore. Njegovo hapšenje je izuzetno bitno s obzirom na to da je bio visokopozicioniran u Belivukovom klanu i mnogo zna: odakle je droga stizala i od koga i kakvi su dalje bili njeni putevi, kao i kolike sume su bile u igri. Kod Dede su upravo šeme po kojima se s Nevoljom na čelu radilo i rasturali se narkotici - ispričao je Spasić za Srpski telegraf.

Foto: MUP

Otkrio detalje Ljepojine likvidacije

Na jednom od snimaka razgovora, a koji su procurili u javnost čuje se jasno kako Marko Andrić Kuzman priča da je s Belivukom planirao likvidaciju svog sugrađanina Milana Ljepoje, za kojeg se veruje da je samleven u mlinu u kući strave u Ritopeku.

Belivuk je tada, prema Kuzmanovim navodima, rekao:

- Moram da ti prenesem da budeš upoznat. Ona sisa Mance iz Niša, glavni pink panter, okuplja neke momke, hoće da bude glavni dole u Nišu i da će da te se reši i preuzme grad. Gde da ga oderemo, pa neka skuplja koga hoće na onom svetu.

U kasnijem razgovoru potvrđeno je da je Ljepoja ubijen.

"Kavčani" hteli da zapale Spuž!

Pripadnici "kavačkog klana" planirali su da u četvrtak, na dan saslušanja Belivuka u Beogradu, zapale zatvor u Spužu!

Navodno, to su planirali da učine zbog instaliranih ometača za signal mobilnih telefona, čije korišćenje im je i inače zabranjeno. Nadležni u zatvoru su bili spremni da spreče akciju "kavčana", pa je uveče ispred bilo vozilo Službe zaštite i spasavanja, a na ulazu u zgradu pojačan broj čuvara.