JOŠ NISMO ZAVRŠILI SA "ZEMUNCIMA"! Miloš Simović sutra pred sudom za pokušaj ubistva Sretka Kalinića!


IZVOR: Republika - 16.02.2021 | 13:24


Nekadašnji pripadnik "zemunskog klana" Miloš Simović ponovo će se naći pred sudijama Specijalnog suda povodom optužbi za pokušaj ubistva pripadnika tog klana Sretka Kalinića u Hrvatskoj 2010. godine, a dok su obojica bili u bekstvu od srpskih pravosudnih organa.

Foto: youtube.com/printscreen

Miloš Simović

I Simović i Kalinić se sada nalaze u sprskim zatvorima gde izdržavaju maksimalne zatvorske kazne zbog učestvovanja u ubistvu premijera Zorana Ðunđića 2003. godine, za razne zločine koje su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana", ali i za više ubistava u Beogradu 2004. godine.

Pred sudom će se sutra održati pripremno ročište u ovom predmetu, koje će biti zatvoreno za javnost, a nakon njega sud će zakazati početak suđenja koje će javnost moći da prati.

Ročište će iz bezbednosnih razloga biti održano u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

Kalinić koji u ovom procesu ima status oštećenog, pojaviće se takođe pred sudom kada dođe red za njega da svedoči o ovom događaju.

Kalinić i Simović uspeli su da pobegnu iz zemlje nakon ubistva premijera i akcije "Sablja" 2003. godine i do ovog događaja odolevali su hapšenju, sarađujući u novim krivičnom delima.

Za njima je sve vreme bila na snazi Interpolova poternica Srbije.

Obojica osuđena na po 40 godina zatvora

Apelacioni sud u Beogradu je u avgustu 2013. potvrdio presudu Specijalnog suda, kojom su Kalinić i Simović osuđeni na po 40 godina zatvora zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana".

Oni su 2008. osuđeni na maksimalnu kaznu u odsustvu, ali su nakon hapšenja tražili ponavljanje suđenja na kojem su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Ista kazna im je izrečena i u postupku koji se je vođen protiv njih i Luke Bojovića i Vladimira Milisavljevića, koji su oslobođeni, zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

Kalinić je u februaru 2012. godine pokušao bekstvo iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu, ali je u tome sprečen.

Međutim, među njima je, kako su ranije rekli pred sudom, došlo do svađe prilikom roštiljanja na jezeru Rakitje, pa je Simović pucao u Kalinića u stomak i grudi i pobegao.


Kalinić je završio u boilnici u Zagrebu, a nakon oporavka izručen je Beogradu. Simović je uhapšen dva dana kasnije u blizini granice sa Hrvatskom, kada je uhapšen i zatvoren.

Istragu za ovaj pokušaj sprovelo je hrvatsko pravosuđe i predmet ustupilo srpskom.

 
$bp("Brid_13482199", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"231"});
Optužnicu protiv Simovića zastupa Više javno tužilaštvo u Beogradu.