Lopovima iz Kraljeva niko ništa ne može: Skidaju redom poklopce od šahti, ugroženi pešaci i vozila


IZVOR: Republika - 29.05.2019 | 12:10


Za samo mesec dana na području Kraljeva, nestalo je više od deset metalnih poklopaca sa šahti koji su najverovatnije prodati kao sekundarne sirovine, a njihova krađa ne samo da predstavlja ogromnu finansijsku štetu za grad, već i opasnost za pešake i vozače.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Foto: Ilustracija

- Lopovi najčešće prodaju poklopce livnicama i otpadima, rade pod okriljem noći i teško ih je uhvatiti, jer su zadovoljni svi - od kradljivaca do onih što ih otkupljuju širom Srbije. Ako cena jednog poklopca na tržištu iznosi oko 100 evra, a vama lopov donese isti i traži upola manje novca, nekada i samo trećinu od cene, ko je lud da ga odbije, kaže naš izvor iz kraljevačke policije.

Samo u toku prošle godine, prema informacijama do kojih smo došli, grad je izdvojio više od milion dinara za nabavku novih poklopaca za slivnike.

Istovremeno, na desetine pešaka, biciklista i vozača povređeno je upadom u otvorene šahte kako u centralnim delovima grada, tako i na periferiji.

Po rečima našeg sagovornika iz policije, "metalna groznica“ uveliko trese grad na Ibru, a zbog rasta cena metala na domaćem i svetskom tržištu (bakra, gvožđa, mangana, olova, cinka), drski kradljivci učestalo odnose i kablove, cevi, rešetke, saobraćajne znake.

Ipak, najdrskija i najbizarnija krađa dogodila se u martu ove godine kada su lopovi oskrnavili spomen kompleks posvećen streljanim civilima oktobra 1941. godine i odneli više od 100 metara ograde sa Groblja streljanih u Kraljevu.

Na pitanje kako sprečiti ovakve krađe, dobili smo kratak odgovor od nadležnih.

- Isključivo pooštravanjem kazni. Često i uhvatimo lopove na delu, ali smo kada priznaju krađu prinuđeni da ih pustimo da se brane sa slobode. A oni ponovo naprave nova krivična dela i tako u krug.