Svi se grabe oko Čabe! Održan sastanak u Hagu - kome će da izruče "nasmejanog ubicu"?


IZVOR: Tanjug, Republika - 05.04.2019 | 11:39


Multilateralni sastanak predstavnika država koje su raspisale poternicu za plaćenim ubicom Čabom Derom i traže njegovo izručenje, održan je pre desetak dana u Hagu, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu pravde Srbije.

Foto: facebook.com/Caba Der

Čaba Der

Na sastanku su pored predstavnika Srbije učestvovali i predstavnici Mađarske, Holandije i Španije, kao i Češke, na čijoj je teritoriji uhapšen i koja sada treba da odluči kojoj će državi da ga izruči.

Tokom sastanka sve države su predstavile svoje predmete zbog kojih traži izručenje Dera. Der je 1. marta uhapšen u Pragu s lažnim dokumentima, oružjem i opremom za maskiranje.

Srbija je molbu za izučenje Dera poslala Češkoj prošlog meseca, jer ga traži zbog hladnokrvnog ubistva Nebojše Miloševića u beogradskom naselju Banovo Brdo, 5. januara ove godine.

Holandija, Španija i Mađarska takođe ga traže zbog ubistava izvršenih u tim državama. Der, koliko je poznato, ima srpsko i mađarsko državljanstvo. 

 

 

Srbija je za njim raspisala poternicu sredinom januara zbog sumnje da je direktni izvršilac ubistva Miloševića. Njegov saučesnik u tom delu je, kako se sumnja, Alen Cigler, zvani Mačka, koji je uhapšen u januaru i nalazi se u pritvoru.

Der i Cigler se sumnjiče za krivično delo teško uistvo na podnukao način u saizvršilaštvu. Češko pravosuđe će morati da vaga kojem će od četiri zahteva za izručenje Čabe izaći u susret.

Pored ostalih uslova trebalo bi da ceni njegovo državljanstvo, težinu krivičnih dela za koja je tražen i dokaze koje mu svaka od država dostavi.

Ubistvo Miloševića zabeleženo je kamerom sa okolne zgrade, a na snimku se vidi kako zastaje automobil iz kojeg izlazi muškarac u beloj jakni, izvlaci pištolj iz torbe i puca u njega, potom ulazi u vozilo i beži u nepoznatom pravcu.

Mediji pišu da je Čaba Der plaćeni ubica koji je pre oko godinu dana izašao iz zatvora, gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.