LAUŠEVIĆ JE BIO TALAC U OTETOM AVIONU: Ovo su detalji STRAŠNE AGONIJE NA NEBU, sa njim su bile i ove KOLEGE!

Autor:

Zabava

15.11.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glumac Žarko Laušević nas je napustio u 63. godini. Njegov život je bio prepun turbulencija i obrta, a ovo priča je jedna od takvih.

LAUŠEVIĆ JE BIO TALAC U OTETOM AVIONU: Ovo su detalji STRAŠNE AGONIJE NA NEBU, sa njim su bile i ove KOLEGE!

Foto: youtube/printscreen/Serbian Television USA

Glumac Žarko Laušević napustio nas je u svojoj 63. godini, ostavivši za sobom bogatu i turbulentnu karijeru. Njegov život bio je ispunjen brojnim obrtima i dramatičnim situacijama, a jedna od njih bila je i filmska otmica u kojoj je učestvovao kao putnik.

Naime, godine 1981. trojica mladića iz Hrvatske, naoružani pištoljem i nožem, otela su JAT-ov avion „boing 727-200“ koji je leteo iz Titograda za Beograd. U višečasovnoj drami, kriminalci su držali kao taoce 98 putnika i osam članova posade. Među putnicima su bili i slavni glumci Žarko Laušević, Mihailo Miša Janketić i Marko Nikolić, ali i estradna zvezda Biljana Petrović, te poznati generali u penziji Milan Šijan i Božo Lazarević.

Ova otmica počela je kada je avion poleteo iz Titograda i svratio u Dubrovnik kako bi primio još neke putnike za Beograd. Međutim, trojica mladića brzo su se izdvojili iz grupe putnika i uz pretnju oružjem, proglasili da je avion otet i da će ubiti svakoga ko im se suprotstavi. Njihov plan je bio da avion usmere ka Italiji, a zatim ka Tel Avivu, ali su izraelske vlasti upozorile da će oboriti avion ako se bude približavao njihovoj teritoriji. Tako je „Boing 727“ sleteo na aerodrom u Larnaki, na Kipru.

Republika

Foto: ATAImages

Žarko Laušević

Uprkos tome što niko nije znao šta se tačno dešava, putnici su uspeli da se oslobode otmičara. Kako je kasnije ispričao glumac Miša Janketić, ključnu ulogu u tome odigrali su generali Šijan i Lazarević. Oni su inscenirali požar u avionu na pisti aerodroma u Larnaki, što je ostalim putnicima omogućilo da pobegnu iz „boinga“. Nakon toga, otmičari su uhapšeni i osuđeni na zatvorske kazne.


Ova dramatična otmica bila je samo jedna od mnogih koje su se dešavale nakon Drugog svetskog rata. Naime, jugoslovenski avioni bili su česta meta otmičara, a mnoge od tih otmica su ostale zaboravljene. Ipak, ova je posebna po tome što je u njoj učestvovalo nekoliko velikana srpskog glumišta, čije je ime i danas vezano za ovaj događaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading