DA LI JE OVAJ POTEZ ŠVAJCARCA ZA DIKVALIFIKACIJU: Nemo tek posle pobede na Evroviziji priznao šta je prokrijumčario na veliko finale (FOTO)

Autor:

Zabava

12.05.2024

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnik Švajcarske deklariše se kao rodno nebinarna osoba, te upozorava na dvostruke aršine koji vladaju na prestižnom muzičkom takmičenju,

DA LI JE OVAJ POTEZ ŠVAJCARCA ZA DIKVALIFIKACIJU: Nemo tek posle pobede na Evroviziji priznao šta je prokrijumčario na veliko finale (FOTO)

Foto: Credit: Antti Aimo-Koivisto / imago stock&people / Profimedia

Nakon što je Nemo Metler proglašen za pobednika Evrovizije 2024, mnogi su primetili da je predstavnik Švajcarske imao zastavu kojom je mahalo na takmičenju.

Osim švajcarske zastave, Nemo je pokazalo i zastavu koja ima žute, bele, ljubičaste i crne vodoravne pruge, a reč je o takozvanoj nebinarnoj zastavi ponosa.

- Rodno nebinarna osoba je identitetska odrednica za osobu koja se ne oseća i ne identifikuje ni kao žena, ni kao muškarac, ili se oseća i identifikuje i kao žena i kao muškarac, ili se pak definiše potpuno izvan binarnih (žensko-muških) normi. Nebinarne osobe traže da se oslovljavaju sa - oni, njih, njihov. Žuta pruga predstavlja ljude čiji pol postoji izvan binarnog sistema, bela pruga ljude s više ili svih polova, ljubičasta ljude s rodovima koji se smatraju kombinacijom muškog i ženskog pola, a crna ljude koji se identifikuju kao osobe bez pola - piše Dnevnik.hr.

Republika

Foto: Credit: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Nemo sve vreme u grin rumu mahao svojom zastavom

Podsećamo, Nemo Metler je na Evroviziji pevao pesmu “The Code”, koja je kako kaže, delimično inspirisana i stvarnim životom. Nemo ima 25 godina i deklariše se kao nebinarna osoba, odnosno ni kao muško ni žensko, već kao "oni".

- "The Code" govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac, ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces, ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba - rekao je Nemo jednom prilikom i istaklo koliko je značajna mogućnost da peva na sceni u Malmeu.

- Neverovatna je čast što mogu da predstavljam Švajcarsku na Evroviziji. Ova platforma nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Zato mi je kao kvir osobi vrlo važno da se zauzmem za celu LGBTQIA+ zajednicu.

 

Republika

Foto: Credit: Antti Aimo-Koivisto / imago stock&people / Profimedia

Nemo otkrio jednu svoju tajnu nakon što je pobedio na Evrosongu

Inače, Nemo je svoju nebinarnu zastavicu ponosa morao da prokrijumčari na veliko finale, s obzirom na to da mu nije bilo dozvoljeno da je regularno unese. On je nakon pobede dao izjavu za medije. Muzičar, koji se deklariše kao nebinarna osoba, upitan je od strane jednog novinara šta misli o tome što su ljudi morali da sklanjaju zastave koje predstavljaju nebinarnost, a Nemo je iskoristio priliku da udari na organizatore:

- Neverovatno. Moramo sam da prokrijumčarim svoju zastavu... Dajte... Ovo su dvostruki aršini. "Slomio" sam kod, slomio sam trofej. Trofej može da se popravi, možda i Evroviziji treba "popravka" s vremena na vreme - izjavio je pobednik Evrovizije 2024.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zx

13.05.2024 09:57

A zašto ovi lgbtq i kvirovi i kako god se već nazivaju, ne naprave lepo svoje takmičenje pa neka tamo reklamiraju svoje bolesno samoisticanje?