OTKRIVAMO KOLIKO JE NAŠA ESTRADA (NE)OBRAZOVANA: Mikrofon vole više od škole, a od (m)učenja 'leba nema! (FOTO)

Autor: Aleksandra IVANOVIĆ

Zabava

12.02.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velikom broju pevača i pevačica osladile su se brze pare od muzike, pa im školovanje nije bilo bitno, dok postoje i svetli primeri koji su se okitili diplomom

OTKRIVAMO KOLIKO JE NAŠA ESTRADA (NE)OBRAZOVANA: Mikrofon vole više od škole, a od (m)učenja 'leba nema! (FOTO)

Foto: ST/D. KADIĆ/V. LUKUĆ

Mnogi pevači su zapostavili školu jer su im se brzo osladile pare od muzike, kojom su veoma rano počeli da se bave, dok neki ni zbog pesme i slave nisu hteli da se odreknu školovanja. Pojedini su završili samo osam razreda osnovne škole, ali ima i izuzetaka koji se mogu pohvaliti diplomama državnih fakulteta. Posebno je interesantno da je retko ko na estradi muzički obrazovan, a najveći broj je ipak onih što su, pre nego su se latili mikrofona, stekli neki zanat, kojim se nikada nisu bavili.

Goran Žižak, poznatiji kao DJ Krmak, jedan je od najobrazovanijih muzičara s naših prostora jer ima čak tri završena fakulteta Pravni, Filozofski i Pravoslavni bogoslovski. I pored zavidnog obrazovanja, u javnosti nikada nije pričao o diplomama. Iako mediji stalno govore o tome da je jedan od najobrazovanijih sa domaće scene, on to nikada nije ni demantovao ni potvrdio, već je gradio imidž šarlatana. Danas se uspešno bavi muzikom, a kosa ofarbana u nekoliko boja godinama je njegov zaštitni znak.

Republika

Foto: instagram.com/djkrmak

DJ Krmak

 

Pevačica Neda Ukraden često se hvali da je završila dva državna fakulteta - Engleski jezik i književnost i Pravni u Sarajevu, ali joj je posebno za ponos to što je svojevremeno pevala doživotnom predsedniku SFR Jugoslavije Josipu Brozu Titu. Iako je već sa 17 godina pred sobom u nagoveštaju imala blistavu karijeru, nije odustajala ni od obrazovanja.

- Kad je došlo vreme da upišem fakultet, bila sam u strašnoj dilemi. Htela sam da upišem pravo, a moji su želeli da studiram medicinu. Međutim, moje društvo je upisalo jezike, pa sam ja zbog njih odlučila da upišem engleski, a s druge strane, bila sam oduševljena anglosaksonskom književnošću, pesmama, piscima, Šekspirom pogotovo. Otac mi je govorio: "Ti ćeš po podne i uveče da budeš pevačica, a šta ćeš da radiš pre podne? Od čega ćeš da živiš?" Bili su razočarani što nisam učila za lekara, pogotovo moja baka, koja mi je govorila: "Šta će ti engleski, možeš da odeš u Englesku i tako naučiš jezik, a ne da studiraš" - otkrila je svojevremeno pevačica.

Republika

Foto: Youtube.com printscreen

Neda Ukraden

 

Poznato je da folk pevač Marko Bulat ima veliku strast - oslikavanje ikona. Izrada ikona jedan je od njegovih omiljenih hobija, što i ne treba da čudi budući da je diplomirao likovnu umetnost na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju. Naime, Bulat je u tridesetim odlučio da upiše jedan od težih fakulteta, ali zahvaljujući velikom talentu, uspešno ga je završio, pa se, uz pevačku karijeru, ostvario i kao ikonopisac.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Marija i Marko Bulat

 

Jedna od najvećih zvezda na ovim prostorima Zdravko Čolić završio je Ekonomski fakultet u Sarajevu, a isti fakultet, samo u Nišu, završila je i Zorica Brunclik. Inače, Čola je, uprkos tome što je bio na prvoj godini Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, došao u Beograd po nagovoru Kornelija Kovača i u Korni grupi se zadržao šest meseci. Snimili su tri pesme "Gospa Mica gazdarica", "Kukavica" i "Pogledaj u nebo". Nakon toga se vratio u rodni grad i nastavio da studira da bi roditeljima ispunio želju, te postao diplomirani ekonomista. Na sreću svih njegovih obožavateljki, ekonomija mu nije ostala osnovni poziv, već je muzičkim talentom stekao slavu širom regiona. Brunclikova se zahvaljujući obrazovanju devedesetih godina osmelila da uđe i u politiku. Navodno joj je tokom vladavine JUL, čiji je član bila, nuđeno i mesto ministra kulture, ali je ona to kasnije negirala. Takođe je isticala u medijima da ju je poznanstvo s liderkom Jugoslovenske levice i suprugom bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića - Mirjanom Marković skupo koštalo.

Republika

Foto: Facebook.com

Zdravko Čolić

 

Folk pevač Miloš Bojanić je u Novom Sadu vanredno završio Srednju saobraćajnu školu, a kasnije i Saobraćajni fakultet. Posle školovanja pevač je radio kao direktor u novosadskom preduzeću "Parking", ali je zbog muzike napustio posao, što mu se višestruko isplatilo.

- Imao sam dobru platu, odličan posao, ali je ljubav prema muzici prevagnula, te sam nakon snimljenog prvog albuma napustio posao i upustio se u svet muzike. Nije bilo u redu prema ostalim kolegama iz "Parkinga" da često odsustvujem sa posla zbog pevačkih angažmana, pa sam ga napustio i posvetio se muzičkoj karijeri - rekao je Bojanić jednom prilikom.

Republika

Foto: youtube.com/Parovi TV HAPPY

Miloš Bojanić


ZANAT DO ZANATA: Seka frizerka, Halid metalostrugar

Veliki broj pevača nije bio posvećen obrazovanju, ali su bar završili srednju školu. Među njima su pevačica Buba Miranović, koja je po zanimanju babica, Indira Radić, koja je završila za medicinsku sestru, dok je Halid Muslimović metalostrugar, a pevačica Vera Matović učiteljica. Nada Topčagić završila je kožarsku, dok je Seka Aleksić po zanimanju frizerka.

Republika

Foto: Pixabay, E-Stock,ST/N. Mandić

Seka Aleksić, Rada Manojlović, Ana Sević

 

Dara Bubamara, Vesna Zmijanac, Ljuba Aličić, Era Ojdanić, Zorica Marković i Zlata Petrović imaju samo osmoletku

Da im se novac od pevanja i te kako osladio, najbolji dokaz su pevačice Vesna Zmijanac, Zorica Marković, Zlata Petrović, Dara Bubamara, reper Mili, folkeri Ljuba Aličić i Era Ojdanić, koji su jedva završili osnovnu školu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (3)

Loading
bre

12.02.2022 22:13

Miloš Bojanić je kupio diplomu Saobraćajnog fakulteta. Sam je o tome pričao u rijalitiju Farma.

Saja

12.02.2022 23:41

80% imaju samo upisani kurs, ali ne i završen.

Jad i bedaq

13.02.2022 14:35

Jel' to Zorica Brunclik završila fakultet u doba Milošević Mire, ha, ha, ha