OPASAN TREND ZAHVATIO SRBIJU! Ekstremne temperature i u martu, EVO kakvo nas vreme očekuje!

Autor:

Vesti

18.02.2024

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorološkinja Ljubica Gojković objavila je prognozu vremena za kraj februara i mart.

OPASAN TREND ZAHVATIO SRBIJU! Ekstremne temperature i u martu, EVO kakvo nas vreme očekuje!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, juče je Beograd zabeležio maksimalnu temperaturu od 17 stepeni, dok je na Kopaoniku najniža temperatura bila 7 stepeni Celzijusa. Međutim, očekuje se promena u vidu nestabilnijeg vremena tokom noći od subote ka nedelji, sa više oblačnih intervala i mestimičnom slabom kišom.

Prognoza za naredne dane

Nedelja će doneti maksimalnu temperaturu do 15 stepeni, dok će Beograd biti nekoliko stepeni hladniji u odnosu na prethodni dan, sa temperaturom do 13 stepeni. Meteorolozi najavljuju stabilno toplo i vedro vreme, ali s postepenim razvedravanjem krajem nedelje. Ipak, nestabilnost će ostati prisutna, pa se očekuje pretežno oblačno vreme sa povremenom slabom kišom i temperaturom oko 12 stepeni.

Regionalne prognoze

Beograd će i narednih pet dana ostati jedan od toplijih gradova, dok se u Novom Sadu može očekivati nešto niža jutarnja temperatura i oblačnije vreme. Niš će imati oblačne dane sa povremenim sunčanim intervalima, dok će se Kragujevac i ostatak Srbije zadržati iznad prosečnih temperatura. Na planinama se očekuje sneg, ali će se ovo vreme brzo promeniti.

Ekstremno toplo vreme

Neobično toplo vreme zadržaće se do kraja meseca, a dugoročni modeli predviđaju topao i relativno suv mart.

Meteorološkinja Ljubica Gojković ističe da je pred nama period sa čestim i intenzivnim toplotnim talasima, definisanim kao period od najmanje 5 dana sa temperaturom iznad proseka. Ovo ekstremno toplo vreme koje traje od početka godine nastaviće se i u narednim mesecima.

- Neobično toplo vreme zadržava se sve do kraja meseca, međutim dugoročni modeli najavljuju da će i mart biti veoma topao i relativno suv. Trend otopljenja koji smo osetili u godini za nama nastavlja se i u ovoj 2024. godini, što nam govori da je pred nama period sa čestim i intenzivnim toplotnim talasima - navodi meteorološkinja Ljubica Gojković i dodaje:

- Pod toplotnim talasom podrazumeva se period od najmanje 5 dana sa temperaturom iznad proseka. Toplotni talasi mogući su i tokom zime, a s obzirom na to da je temperatura od početka meseca iznad proseka, povremeno i preko 10 stepeni, možemo da kažemo da se i dalje nalazimo u periodu ekstremno toplog vremena koje će trajati sve do kraja meseca.

(Euronews)

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading