SUPERĆELIJSKA OLUJA NOĆAS STIŽE U SRBIJU! Nevreme već opustošilo Balkan, ovo su detalji upozorenja

Autor:

Vesti

28.08.2023

23:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ciklon sa Mediterana se približava, u pojedinim delovima zemlje već ima slabih pljuskova, ali najjači se očekuje večeras i u toku noći

SUPERĆELIJSKA OLUJA NOĆAS STIŽE U SRBIJU! Nevreme već opustošilo Balkan, ovo su detalji upozorenja

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Shutterstock

Republički hidrometeorološki zavod večeras je izdao novo upozorenje o nevremenu za teritoriju Srbije.

Ciklon sa Mediterana se približava, u pojedinim delovima zemlje već ima slabih pljuskova, ali najjači se očekuje večeras i u toku noći.

Istok Srbije prvi će biti na "udaru".

Naredne noći, sve do sutra ujutru, opasnost od bujičnih poplava i količine padavina između 50 i 100 I/m2, izolovano preko 100 I/m2, biće na području Južnog Banata - Braničeva - Pomoravlja - Zeječarskog okruga - Borskog okruga.

Region: Vršca, Kostolca, Velikog Gradišta, Bele Crkve, Požarevca, Kučeva, Kostolca, Despotovca, Boljevca, Majdanpeka će se nalaziti u stacionarnoj zoni konvergencije nakon ponoći, navodi Hailz Srbija.

Foto: printscreen/Instagram/HAILZ_SRBIJA

 

 

Povećana je šansa za razvoj višećelijskih oluja, koje bi postepeno jačale i dostigle svoj maksimum pred jutro, sve do 8 časova.

- Linija oluja se može formirati i uz Veliku Moravu, preko Smedereva ali je veća šansa da bude u regionu istočnije - navodi se.

Početak oluje kod Prokuplja i Aleksinca

Aleksinac i Prokuplje označeni su kao područja u kojima je "početak linije oluja koje bi mogle nastati tokom noći" i tamo se u večernjim satima već mogla čuti grmljavina.

Foto: printscreen/Instagram/HAILZ_SRBIJA

 

 

- Fokus tokom noći se prebacuje i na zapad Srema, i sve tri Bačke. Izraženo vertikalno smicanje vetra i zavojitost će naglo ojačati u ovim krajevima, a prisutna nestabilnost atmosfere će podržavati razvoj superćelija u tom regionu. Sve do jutra će na tom potezu postojati opasnost od 1 ili 2 jake superćelije - navodi se..

Najveća šansa za nevreme je uz granicu sa Hrvatskom: na području Sombora, Apatina, Odžaka, Šida, Bačke Palanke.

Šansa je mala, ali postoji.

U toku noći će nevremena iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine ući na teritoriju zapadne i jugozapadne Srbije. Veća je šansa da to budu pljuskovi i grmljavina, ali nije isključeno da se razviju jače nepogode, dodaje se.

Republika

Foto: Printscreen/RHMZ

 

 

Takođe, na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda objavljeno je upozorenje na vremenske nepogode koje se očekuju 29. avgusta.

- Pljuskovi i grmljavina koji se sutra (29. avgusta) očekuju u Srbiji lokalno će biti intenzivniji (od 20 do 40 mm za kratko vreme) uz grad i olujni vetar sa većom verovatnoćom pojave u južnim, centralnim i istočnim krajevima zemlje posle podne i uveče - objavljeno je.

Takođe je objavljeno i hidrološko upozorenje zbog poplava. "Na slivovima Mlave, Peka, Crnog i Belog Timoka, Resave, Nišave, Nere i Brzave tokom 29/30. avgusta moguća su lokalna izlivanja bujičnih vodotoka sa pojavom urbanih poplava", navodi se. Na snazi su dva meteo alarma, narandžasti crveni, što znači da je vreme opasno i vrlo opasno.

Podsetimo, jako nevreme je danas pogodilo Sloveniju, tačnije slovenačku Istru. Kako je rekao gradonačelnik Kopra Aleš Bržan, nekoliko puteva je pod vodom, a na Osnovnoj školi Šmarje i stadionu Bonifika vetar je odneo deo krova. Pojedini delovi Istre su ostali bez struje. U Ajdovščini grad veličine loptice za golf. Za večeras najavljena plima izdato upozorenje i apel građanima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading