AMERIKA ŠALJE ABRAMSE NA RUSE, ČEKAJU IH PUTINOVI SKALPELI: Ukrajina hitno dobija nove tenkove za kontraofanzivu u Zaporožju

Autor:

Vesti

29.07.2023

06:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo pojačanje napašće ih rojevi ruskih dronova lancet, koji su već uništili desetine leoparda 2.

AMERIKA ŠALJE ABRAMSE NA RUSE, ČEKAJU IH PUTINOVI SKALPELI: Ukrajina hitno dobija nove tenkove za kontraofanzivu u Zaporožju

Foto: www.profimedia.rs, Tanjug/AP

Ukrajina je krenula u novi talas kontraofanzive u Zaporožju još bez posebnog uspeha i uz velike gubitke u ljudstvu i ratnoj tehnici, ali će se bitka na sve ili ništa nastaviti pošto je Amerika odlučila da hitno pošalje Kijevu tenkove abrams M1A1, koji će se pojaviti na frontu već u septembru, daleko pre nego što je planirano. Na ukrajinskoj stepi abramse M1A1 čekaće rojevi ruskih dronova kamikaza lancet (skalpel), koji su već uništili desetine nemačkih tenkova leopard 2, američkih BVP bredli i drugih oklopnih vozila.

Prosečna cena

Abrams M1A1 6,2 miliona dolara
Leopard 2 6,8 miliona dolara
Lancet 12.000 dolara

ISPORUKA U SEPTEMBRU

Republika

Foto: Tanjug/AP

Američki tenkovi abrams M1A1

Američki Politiko preneo je reči izvora u ministarstvu odbrane i Kongresu da je planirano nekoliko prvih tenkova da pošalje već u avgustu u Nemačku, gde će proći poslednji remont, posle čega će u septembru biti predati Ukrajini. U prvoj seriji biće osam ovih tenkova, a SAD planiraju da ih pošalju ukupno 31.

- Definitivno radimo na tome da ih dostavimo u Ukrajinu što je brže moguće - potvrdio je portparol Pentagona pukovnik Martin Odonel, ali je odbio da govori o pojedinostima i rokovima isporuke.

Kako navodi Politiko, reč je o modelima M1A1, umesto modernije verzije A2, kojoj bi trebalo godinu dana da stigne do Ukrajine. Amerika je ranije u Nemačku poslala 31 tenk abrams M1A1 za obuku ukrajinskih posada, tako da će one biti spremne da ih preuzmu.

Specijalizovani američki magazin Militari voč ovu isporuku tenkova objašnjava nastojanjem Vašingtona da ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom obezbedi makar mali uspeh da ostale članice NATO ne bi prestale da šalju oružje i novac.

Podsetimo, pošto je ruska armija prošle godine uništila većinu ratne tehnike ukrajinske vojske, Zapad je prvo poslao Kijevu sve sovjetsko naoružanje koje je zatečeno u skladištima država NATO, bivših članica Varšavskog ugovora. Potom je Kijev za ofanzivu koja traje od 4. juna dobio oružje zapadne proizvodnje, uključujući savremene nemačke tenkove leopard 2 i britanske čelendžere. Iako su najavljivani kao čudesno oružje koje će preokrenuti ratnu sreću, pokazalo se da su leopardi 2 ranjivi koliko i ostali tenkovi, pa je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da oni najlepše gore. Britanski čelendžeri još nisu upotrebljeni na frontu, a pretpostavlja se da London ne želi da ugrozi njihovu izvoznu reputaciju kao što se to desilo s leopardima 2.

General Mordvičev: Izduvaće se do proleća

Komandant ruskog centralnog vojnog okruga general Andrej Mordvičev smatra da će, uprkos svim isporukama zapadnog oružja, Ukrajina izgubiti ofanzivni potencijal do proleća.
- Za ofanzivu oni imaju vremena do kraja avgusta, a produžiće još malo i u septembru. Potom će uslediti mala pauza zbog kišne sezone i blata. Na zimu oni neće ništa posebno postići i mislim da će do proleća sve to da se završi - rekao je general Mordvičev.

SKUP REMONT

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nemački tenkovi leopard 2

Od 1979, u sedam modifikacija proizvedeno je ukupno 2.764 leoparda 2, a od toga je Ukrajini isporučeno ili obećano 60 jer je većina ovih vozila uskladištena u rezervi i zahteva skup i dug remont, a proizvođač, nemački "Rajnmetal" nema kapacitet za toliku količinu.

Zato je Kijevu obećano 180 starih i slabašnih leoparda 1 i Vašington je morao da reaguje. Pentagon drži u upotrebi 2.645 abramsa M1A1, i veliku količinu u skladištima (ukupno 3.450 u obe verzije, M1A1 i M1A2), pa je ovaj tenk idealan za isporuku Kijevu.

Na frontu će ih, osim lanceta, sačekati ruske protivtenkovske rakete kornet i hrizantema i helikopteri ka-52, s raketama ataka i vihor, koje biju s osam kilometara, van dometa taktičkog PVO.

TAJNA LANCETA: Ruski genije i holandski čipovi

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Dron lancet

Ruski dron kamikaza lancet već je popio mnogo krvi ukrajinskoj vojsci. Ovo je sada osnovno rusko oružje za kontrabaterijsku borbu s artiljerijom, ali se proslavio i kao ubica tenkova, zbog čega su Rusi od početka rata uvećali proizvodnju 50 puta i stalno ga usavršavaju da bi poneo što težu bojevu glavu.

Tajna efikasnosti lanceta je u geniju konstruktora, holandskim čipovima i "Samsungovim" baterijama. Naime, Ovaj dron je većinom napravljen od zapadnih delova uprkos sankcijama. Ruski izvori objašnjavaju da lancet dejstvuje u paru s izviđačkim dronom koji pronalazi i klasifikuje ciljeve, naročito maskirane i pokretne. Izviđački dron radi na bešumni elektromotor koji može da radi pet časova. Kada uoči cilj, dron na to ukazuje operateru koji šalje lancet.

Oba drona mogu da se navode bez GLONASS, odnosno ruskog GPS. Zbog toga je nemoguće ometanje sredstvima radio-elektronske borbe jer ovim dronovima navigacija nije potrebna. Naime, izviđački dron snima teren i upoređuje ga s kartom u memoriji, a to prosleđuje lancetu koji ima 40 minuta da prati put.

Operater može da koristi nekoliko izviđačkih dronova i njegov jedini zadatak je da potvrdi izabrani cilj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading