ALARMANTNO VELIKI BROJ DECE OBOLELIH OD DIJABETESA! Roditelji strogo moraju da obrate pažnju na ovo - evo koji simptom je alarm!

Autor:

Vesti

13.11.2023

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kod male dece posebno je teško prepoznati dijabetes, jer se deca ne žale na simptome, a roditelji ne mogu da ih lako primete.

ALARMANTNO VELIKI BROJ DECE OBOLELIH OD DIJABETESA! Roditelji strogo moraju da obrate pažnju na ovo - evo koji simptom je alarm!

Foto: shutterstock

U Srbiji živi oko 770.000 osoba koje se suočavaju s dijabetesom, a zabrinjavajuće je što među njima raste broj dece, ističe doc. dr Vera Zdravković, endokrinolog s Dečje klinike u Tiršovoj.

Problem leži u tome što roditelji često ne prepoznaju simptome kod malih mališana, a deca nisu uvek u mogućnosti da objasne svoje zdravstvene tegobe.

Doc. dr Vera Zdravković naglašava da se sve češće susreću s decom mlađom od pet godina koja dolaze s simptomima novootkrivenog dijabetesa.

Dijabetes je kompleksna bolest s naslednom i okolinskom komponentom, a faktori sredine mogu oštetiti beta ćelije pankreasa, izazivajući simptome dijabetesa tokom vremena.

- Sve više viđamo mlađu decu, ispod pet godina, koja se pojavljuju zbog simptoma novootkrivenog dijabetesa.

 

Srbija se suočava s visokom incidencijom dijabetesa, a čak i bebe mlađe od šest meseci mogu biti pogođene ovom bolešću. Doc. dr Vera Zdravković ističe da je posebno teško prepoznati dijabetes kod male dece, jer se ona ne žale na simptome, dok roditelji te simptome ne primete lako.

Republika

Foto: pixabay.com

 

- Dijabetes dobijaju čak i bebe mlađe od šest meseci. Sva deca su pogođena i uglavnom imaju tip 1 dijabetesa, taj proces oštećenja ćelija pankreasa duže traje. Ne znamo zašto ni kako nastaje - navodi doc. dr Vera Zdravković za RTS.

 

Jedan od indikatora problema može biti povećana zapunjenost pelena kod beba, dok kod starije dece može doći do povećanog unosa tečnosti i nekontrolisanog mokrenja. U takvim situacijama, roditelji se savetuje da se obrate pedijatru i izvrše analize urina kako bi se otkrilo prisustvo šećera.

Dijabetes tipa 1 ne zavisi od ishrane dece. Naravno da je bolje da se deca što zdravije hrane, ali ona nije uzrok ove bolesti. Mi govorimo roditeljima i deci da je to hronična bolest kao i sve druge i da se sa time potpuno normalno živi i da tu novu dijagnozu uklope u život deteta - ističe doc. dr Vera Zdravković.

Važno je napomenuti da dijabetes tipa 1 ne zavisi od ishrane dece, ali rana dijagnoza i početak terapije insulinom su ključni za upravljanje ovom hroničnom bolešću.

Doc. dr Vera Zdravković poručuje roditeljima i deci da je dijabetes bolest s kojom se može normalno živeti, uz pravilno lečenje i prilagođavanje životnog stila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading