ŠTA JE OBELEŽILO GODINU ZA NAMA: Predsednički izbori, ostavka ombudsmana, smene u Vladi...

Autor:

Vesti

01.01.2018

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se smestimo negde u sredinu globalnih zbivanja, tenzija na Bliskom istoku, demonstracija u Venecueli, poplava u SAD, ali i prvog susreta Trampa i Putina, možemo da kažemo da je ova godina za nas bila itekako povoljna. Obećavajući susret sa Putinom na samom kraju godine, predsednički izbori u aprilu, zatim rotacije u Vladi, povećanje plata i penzija... A bila je tu i neiscrpna, vesela borba opozicije da nametne svoj tempo... Sasvim je sigurno da ćemo dobro zagrejani ući u ozbiljnu "trku za Beograd".

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Pobeda: Aleksandar Vučić posle predsedničkih izbora u aprilu 2017.

1. Predsednički izbori 

Ono što je svakako obeležilo godinu na političkoj sceni Srbije, jesu predsednički izbori, održani 2. aprila ove godine. Aleksandar Vučić pobedio je u prvom krugu, sa osvojenih 55,08 % glasova. Pored njega, u trci za predsednika učestvovalo je još 10 kanidata, među kojima su značajniji broj glasova osvojili Saša Janković (16,36%) i  Luka Maksimović (9,43%). 

Kako je ocenilo više političkih analitičara, najveći gubitnik izbora bio je Vuk Jeremić (5,66% osvojenih glasova), što je za količinu uloženog novca i sam početak kampanje, iznenđujuće loš rezulatat. 

Foto: Wikipedia
Rezultati predsedničkih izbora 2017. 

Sa druge strane, najveće iznenađenje izbora, jeste upravo Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević), koji je udario šamar drugim kandidatima na izborima. Sa sloganom "Sirotinja uzvraća udarac" i sa minimalno uloženih sredstava u kampanju, ova stranka na čelu sa mladim Mladenovčaninom osvojila je 344.498 glasova. Stranka je napravila bum na političkoj sceni, probudila nezainteresovane glasače, neopredeljene, ali i večite apstinente. 

Nezadovoljni izborima bili su Saša Radulović, Nenad Čanak, Vojislav Šešelj, Boško Obradović 

2. Vlada Ane Brnabić

Srbija je 29. juna dobila novu Vladu na čelu sa Anom Brnabić, prethodnom ministarkom državne uprave i lokalne samouprave. Skupština je izglasala Brnabićevu sa 157 glasova za i 55 protiv. Uzdržanih nije bilo, dok je 38 poslanika bilo odsutno.

RepublikaFoto: Tanjug
Ana Brnabić

Najveće iznenađenje nove Vlade  - rotacija Vulina i Đorđevića

Prva premijerka u istoriji Srbije predvodi tim od 21 ministra - 18 sa i tri bez portfelja. 

Nova Vlada, u odnosu na prethodnu, ima tri nova ministra - Branka Ružića, Gorana Trivana i Nenada Popovića.

Jadranka Joksimović bila je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u prethodnoj vladi, a sada vodi Ministarstvo za evropske integracije, a ministar odbrane je doskorašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Njega je na mestu ministra rada zamenio doskorašnji ministar odbrane Zoran Đorđević.

Pojačanje u Vladi prve srpske premijerke 

Branko Ružić državna uprava i lokana samouprava
Goran Trivan ministar zaštite životne sredine
Nenad Popović ministar bez portfelja zadužen za inovacije

Branko Ružić, potpredsednik SPS-a, vodi dosadašnji Brnabićkin resor, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. 

Dosadašnji gradski sekretar za ekologiju Goran Trivan vodi novi resor u Vladi – ministarstvo životne sredine.

Nenad Popović iz Srpske narodne partije zadužen je za inovacije.

Ipak, možda najveće iznenađenje rotacija u Vladi. jeste zamena dva aktuelna ministra. Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević zamenili su mesta. 

3. Ostavka ombudsmana

Još pošto je posle novogodišnjih praznika Saša Janković viđen na porodičnom ručku sa Vukom Jeremićem, bilo je jasno da opozicija nešto priprema.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Saša Janković

Potom je, sada već bivši ombudsman, počeo sve glasnije da prikuplja svoje glasače među poznatim ličnostima, da bi 5. marta RIK proglasio Jankovićevu kandidaturu pod sloganom "Za Srbiju bez straha" važećom.

Kampanja Saše Jankovića prikupila je nešto manje od pola miliona glasova, i Jankovića stavila na drugo mesto.

Međutim, u beogradskim kuloarima sve su češće priče da se PSG raspada, a Jankovićevu stranku napustili su novinarka Tanja Vojtehovski, Božo Prelević, Kokan Mladenović, Nikola Kojo, Branislav Trifunović, Bojana Maljević, Malinka Tepić, pa ostaje da se pitamo "kuda će ploviti Jankovićeva lađa u narednoj godini". 

4. Beogradski izbori 

Ono što je obeležilo drugu polovinu godine je trka za mesto gradonačelnika Beograda. Tačan datum izbora je i dalje nepoznat, a za sada nezvanični termin je - 11. mart. Ono što svakako okupira pažnju Beograđana jeste povratak Dragana Đilasa u politiku i njegova odluka da se kandidaduje za gradonačelnika. 

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Za sada nije poznato ko će iz redova SNS-a biti kandidat na predstojećim izborima, spekuliše se da će upravo bivši ministar pravde, Nikola Selaković biti novi gradonačelnik, međutim ostaje upitno koliko su to realne prognoze ukoliko i SPS bude želeo da predstavi zajedničkog kandidata sa vladajućom strankom.

Prethodni izbori za Beograd održani su u martu 2014, zajedno sa vanrednim parlamentarnim, i mart 2018. je poslednji datum kada moraju biti održani.

5. Ramuš Haradinaj pušten na slobodu 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Već na samom početku 2017. Francuska je udarila šamar Srbiji, kada je 12. januara sud u Kolmaru pustio na slobodu Ramuša Haradinaja, uz kauciju. Na Kosovu je dočekan uz vatromet, uz podršku bivših pripadnika OVK.

Haradinaj: Albanci nikada neće pokoriti Srbiji

Haradinaj je po povratku u južnu srpsku pokrajinu ciljno i u kontinuitetu održavao netrpeljivost na Kosovu, otvoreno pokazujući neprijateljstvo prema Srbima i Srbiji. Pesimizam u pogledu saradnje Beograda i Prištine izrazio je u intervjuu za TASS i sam predsednik Aleksandar Vučić.

Međutim, Ramuševe velike planove, kvari i činjenica da je Putin pristao da se uključi u dijalog, te kosovski premijer ne vidi čemu taj potez Rusije, pa se pred kraj godine intenzivno okreće ka SAD, pokušavajući da ih natera da se aktivno uključe u rešavanje pitanja na Kosovu.

Početak 2018. neće biti obećavajući za situaciju na Kosovu, imajući u vidu Ramuševe namere.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading