BRNABIĆ: Vlast učinila sve da se krene u primenu preporuka ODIHR-a

Autor:

Vesti

17.04.2024

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvalila je onim poslaničkim grupama koje su joj poslale mišljenje i komentare na izmene i dopune zakona

BRNABIĆ: Vlast učinila sve da se krene u primenu preporuka ODIHR-a

Foto: Tanjug/AP

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je danas da je vlast učinila sve da se krene u primenu ODIHR-ovih preporuka o izbornim uslovima, kao i da je Radna grupa Vlade Srbije za saradnju sa ODIHR-om izradila paket izmena i dopuna izbornih zakona.

Brnabić je posle sastanka sa opozicijom o izbornim uslovima navela da je vlast poslala paket izmena i dopuna zakona poslaničkim grupama na komentare, kao i samom ODIHR-u, kako bi dobili preliminarne komentare prilikom rada na zakonima.

- Mi smo ti koji se stvarno trude da se urade suštinske stvari, a to je poboljšanje izbornih uslova, a ne datum. To hoće li izbori biti 2. juna, nema nikakve veze sa izbornim uslovima - rekla je Brnabić.

Zahvalila je onim poslaničkim grupama koje su joj poslale mišljenje i komentare na izmene i dopune zakona i istakla da je njena velika želja da zajedno sa opozicijom nastavi rad na poboljšanju izbornih uslova.

Izbori 2. juna

Ana Brnabić kaže da će se izbori održati kada im je zakonski rok, u najkasnijem terminu, a to je 2. jun.

- I to na eksplicitan zahtev predsednika Vučića, koji nas je zamolio da izađemo u susret opoziciji. Nekoliko puta sam na sastanku iznela i zabrinutost i pitanje, da ukoliko licitiramo sa datumom izbora u Beogradu, i želimo da se pomere dodatno ne čak ni na jesen, nego kasnije. A imajući u vidu da Grad Beograd u ovom trenutku funkcioniše pod vođstvom privremenom organa, sa privremenim finansiranjem već šest meseci, kakav bi to signal dalo Beograđanima - zapitala je ona.

Kaže da racionalno objašnjenje za to nije dobila.

- Kada pričamo o datumu, ne pričamo čak ni o Ustavu i zakonima, već o interesu Beograđanima. Zato smo predložili da zarad toga što izborne radnje moraju da se završe, one su i započete na zahtev opozicije grupisane oko SPN. Oni su ih tražili, pokrenuli izborni proces, i to mora da se završi zarad Beograđana. Da završimo to u skladu sa najkasnijim terminima koje predviđaju Ustav i zakoni, a da razgovaramo o jesenjem održavanju svih ostalih lokalnih izbora - rekla je ona, i dodala da taj predlog nije prihvaćen.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Miloš

17.04.2024 16:45

Kad se razgovara sa drvetom onda nema povratne reakcije. Nisu njima bitne preporuke jer znaju da ni izbori u decembru nisu bili neregularni. Ljudi jednostavno ne smeju na izborei. Oni bi izbore kad se vrate sa holideja, to im je bitnije.