SKANDAL! Nekoliko profesora organizovalo konsultacije za "PODOBNE STUDENTE" - među njima i članica "Srbija protiv nasilja"!

Autor:

Vesti

10.03.2024

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pozivanje podobne grupe studenata na konsultacije, kako se navodi, bilo je na temu da se izbori za studentski parlament rade kako treba.

SKANDAL! Nekoliko profesora organizovalo konsultacije za "PODOBNE STUDENTE" - među njima i članica "Srbija protiv nasilja"!

Foto: Shutterstock

Pozivanje na autonomiju univerziteta, a rušenje autonomije studentskih parlamenata. Tako opisuju studenti jučerašnji događaj za koji su slučajno saznali da se održava u organizaciji nekoliko profesora Univerziteta u Beogradu

Pozivanje podobne grupe studenata na konsultacije, kako se navodi, bilo je na temu da se izbori za studentski parlament rade kako treba. 

Jučerašnjim konsultacijama su prisustvovali prof. dr Ivanka Popović, prof. dr Filip Ejdus, prof. dr Biljana Stojković, prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, prof. dr Tanasije Marinković.

 

 

Kako navodi portal e-student, studenti Pravnog, Fakulteta političkih nauka i Filozofskog fakulteta slučajno su saznali za ovaj skup, a sastanak je održan u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku. Studenti navode da očigledan ciljdirektnog uticaja na predstojeće studentske izbore i sastav studentskih parlamenata.

Na sajtovima fakulteta, koji su od strane ove grupe studenata stavljeni u fokus, kao ni na sajtu samog BCBP, nisu dostupne informacije o jučerašnjoj "obuci", a koja se prosleđivala isključivo privatnim kanalima.

Iako studenti cene svaku pomoć oko informisanja o studentskim pravima, uključujući pravo na studentsko organizovanje i učešće u radu studentskih predstavničkih tela, jasno je da ovo juče nije bio sastanak namenjen široj studentskoj populaciji u cilju promovisanja rada studenstkih parlamenata, već sastanak za odabrane , što govori da želja grupe profesora nije bila da prenesu svoja znanja o demokratskim procedurama i iskustvu o radu studentskih parlamenata, već da su se stavili u službu interesa ne obazirući se na načelo jednakosti i pravednosti, zabranu diskriminacije i načelo nepristrasnosti, navodi se na ovom portalu.

Takođe, oni podsećaju i da su studentski parlamenti nezavisni u pogledu uređivanja načina i postupaka izbora članova studentkih parlamenata i da smao studenti imaju pravo da biraju i budu izabrani uz nezavisnost od ostalih organa i tela fakulteta.

- Studenti neće dozvoliti da se tekovine studentskog organizovanja u Srbiji pogaze i izvojevan autonoman status studenstkih predstavničkih tela prepoznat zakonom, kao i nezavisnost izbora za studentske parlamente naruše mešanjem bilo koje interense grupe, pa makar to bila i grupa profesora - naveli su.

 

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading