DIREKTNO OPTUŽIO KURTIJA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI! Ana Branbić objasnila po čemu je Vučićev govor u SB UN drugačiji od ostalih!

Autor:

Vesti

08.02.2024

22:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Večeras se na zahtev Srbije održava sednica SB UN zbog stanja na Kosovu.

DIREKTNO OPTUŽIO KURTIJA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI! Ana Branbić objasnila po čemu je Vučićev govor u SB UN drugačiji od ostalih!

Foto: Pink

Predsednik Srbije je upoznao prisutne da se nad Srbima na Kosovu sprovodi progon, a to je ravno zločinu protiv čovečnosti.

Nakon govora predsednika, premijerka je objasnila da je Vučić biranim terminima Aljnina Kurtija optužio za zločin protiv čovečnosti.

- Ovaj govor je drugačuji od ostalih. Oni koji se ne razumeju u međunarodno javno pravo to možda ne razume. Vučić je govorio o sistemskim merama Prištine, sprovođenim u dužem periodu, sa ciljem progona Srba i svako ko pogleda govor može da kaže da imamo čist primer zločina protiv čovečnosti. On je to lepo objasnio, izveo taj sled i nadamo da će međunarodna zajednica nešto zbog toga preduzeti - navela je Brnabić.

Inače, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je život za Srbe na Kosovu nepodnošljiv.

- Privremene institucije stvorile su nepodnošljive uslove života za Srbe, takva situacija izazvaće nepopravljivu štetu. Nastavljaju se napadi na Srbe i ostalo nealbansko stanovništvo. Srbi direktno zavise od dinarskih sredstva koja dolaze iz Republike Srbije. Ova mera je napad pre svega na srpsko stanovništvo.

- Na teritoriji KiM sprovedeno je 669 etnički motivisanih napada, što je povećanje od 300 odsto. Ukazaću na jednu neospornu činjenicu - potpuno je nesporno da je na teritoriji Kosova i Metohije evro uveden kao jedino sredstvo plaćanja na očigledno protivpravni način, jer je to učinjeno jednostranom odlukom političkog rukovodstva u Prištini. Dakle, nametanje evra je u ovom slučaju nepobitno učinjeno ne u svrhu bilo kakve vladavine prava, već bez ikakvih pravnih osnova i odgovarajućih aranžmana s EU i samo i isključivo u svrhu dovršetka kreiranja nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovog progona sa Kosova i Metohije.

- U tom smislu ponovo ističemo da je odluka o ukidanju dinarskog platnog prometa, odnosno o kidanju dinara kao legalnog sredstva plaćanja na teritoriji Kosova i Metohije, samo jedna u nizu ozbiljnih, planskih, dobro organizovanih i dugotrajno sprovođenih i sistematskih mera Prištine kojima se vrši napad na srpsko stanovništvo, a kojima je krajnji cilj konačno kreiranje nepodnošljivih uslova života i progona Srba sa te teritorije. Teška situacija na teritoriji Kosova i Metohije, posebno položaj srpskog stanovništva, drastično se pogoršao nakon lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova i Metohije - rekao je Vučić između ostalog. 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Kristina

08.02.2024 22:33

Aljbin Kurti čini zločine protiv čovečnosti.

Teona

08.02.2024 22:39

Kurti je terorista koji je ubijao i ubija srpski narod. Nakon sednice treba ga osuditi

Das

08.02.2024 22:42

Zlocin protiv covecnosti za Srbe na KiM. Traziti pravdu za to i u drugim institucijama. Vucic ce uspeti

Tanja

08.02.2024 22:44

Predsednik Vučić se maksimalno zalaže da pomogne svom narodu na Kosovu i Metohiji da imaju pravo glasa i da opstanu na svojim ognjištima.