Dačić: Pitanje Kosova i Metohije od najvišeg nacionalnog interesa

Autor:

Vesti

05.02.2024

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dačić je istakao i da je Srbija, koja je uvek imala jasnu i principijelnu poziciju i ulogu na međunarodnom planu, pouzdan i kredibilan partner koji nastoji da doprinosi regionalnoj, evropskoj i globalnoj bezbednosti.

Dačić: Pitanje Kosova i Metohije od najvišeg nacionalnog interesa

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je, na prvom mestu među spoljnopolitičkim prioritetima Srbije - očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, jer je pitanje Кosova i Metohije od najvišeg nacionalnog i državnog interesa.

Pored toga, prioriteti su i punopravno članstvo Srbije u EU, uz očuvanje vojne neutralnosti, unapređenje dobrosusedske i regionalne saradnje, razvoj odnosa sa svim akterima međunarodne politike na bilateralnom i multilateralnom planu kroz građenje novih, ali i jačanje starih i tradicionalnih prijateljstava, poručio je Dačić u obraćanju novoj generaciji polaznika Diplomatske akademije MSP.


Dačić je istakao i da je Srbija, koja je uvek imala jasnu i principijelnu poziciju i ulogu na međunarodnom planu, pouzdan i kredibilan partner koji nastoji da doprinosi regionalnoj, evropskoj i globalnoj bezbednosti, piše Kosovo online. 

„Iako smo bili suočeni sa brojnim izazovima i veoma složenim geopolitičkim okolnostima, uspeli smo da sačuvamo svoju stabilnost i da nastavimo putem snažnog napretka, o čemu govore i odlični diplomatski i ekonomski rezultati već godinama unazad“, rekao je šef srpske diplomatije.

Zato su aktivnosti, kaže, usmerene i ka promociji privrednih potencijala Srbije i daljem privlačenju stranih investicija.

„Verujem da će izbor Srbije i Beograda za domaćina EXPO 2027 biti jedinstvena prilika za promociju privrednih, turističkih i kulturnih potencijala naše zemlje, na kome ćemo zajedno raditi“, dodao je Dačić.

On je naveo da smo danas svi svedoci „ubrzanja istorije“, povećanja broja kriznih žarišta u svetu i jačanja napetosti između suprotstavljenih interesa i strana, što čitav svet vodi u stanje egzistencijalne pretnje i neretko stvara sliku o mračnom pravcu u kojem se kreće čovečanstvo.

 

 

„Jasno je da je na globalnom planu u toku pokušaj istorijske rekompozicije međunarodnih odnosa, sa svim tektonskim potresima koje taj proces sa sobom nosi. A veština je da se i u takvim okolnostima i između oštro suprotstavljenih interesa - izborimo za sopstvenu poziciju i to je upravo ono što je diplomatija u svojoj suštini“, napomenuo je ministar.

Ukazao je i da je u takvim okolnostima, Srbija zbog svog istorijskog iskustva i geopolitičkih specifičnosti pod posebnom lupom i neretko izložena različitim pritiscima.

„Važno je da zapamtite da će Srbija,  kao i do sada, voditi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, zasnovanu pre svega na očuvanju nacionalnih i državnih interesa, ali uvek uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija“, poručio je Dačić.

Dodao je da Ministarstvo na čijem je čelu pridaje veliki značaj stručnom usavršavanju kadrova koji se u okviru državnih i javnih institucija Srbije bave međunarodnom saradnjom, što je od posebne važnosti u vremenu dramatičnog usložnjavanja spoljnopolitičkih odnosa.

U diplomatskim borbama, posavetovao je buduće diplomate -  glavno oružje je upravo znanje.

„Pred vama je veoma odgovoran zadatak – da sve svoje napore maksimalno uložite u sticanje novih i potrebnih znanja, a kako biste na najbolji mogući način zastupali nacionalne interese Srbije“, rekao je Dačić.

Naveo je i da nije nimalo lako raditi nesebično za državu, jer to podrazumeva spremnost da se stave u službu opšteg dobra, često na uštrb ličnih planova i interesa.

„Borba za spoljnopolitičke ciljeve vaše zemlje, kao i motivisanost za doprinošenje njenom napretku u bilo kom smislu, podrazumeva temeljno osećanje patriotizma, ali i dobro poznavanje istorijskih i diplomatskih okolnosti, na nacionalnom i međunarodnom planu“, rekao je Dačić i polaznicima poželeo da uspešno završe svoje usavršavanje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading