ĐILASOVA LISTA TRAŽI DA ZAPAD PREKROJI IZBORNU VOLJU NARODA: Opozicija priziva 1914. godinu!

Autor:

Vesti

23.12.2023

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanika i potpredsednika Narodne stranke Vladimira Gajića ovaj zahtev asocirao na zloglasni dopis uoči Prvog svetskog rata

ĐILASOVA LISTA TRAŽI DA ZAPAD PREKROJI IZBORNU VOLJU NARODA: Opozicija priziva 1914. godinu!

Foto: Tanjug/Marko Okovi/Jadranka Ilic

Opozicija okupljena oko liste "Srbija protiv nasilja", čiji je stožer Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, posle teškog izbornog poraza odlučila je da se obrati zapadnim moćnicima s ciljem da se prekroji volja građana.


Naime, predstavnici ove izborne liste pisali su predstavnicima Evropske unije sa zahtevom da se ponište izbori u Srbiji i da se organizuju novi. U pismu se navodi da je potrebna međunarodna istraga "povodom brojnih nepravilnosti koje su viđene u nedelju" i da ta lista neće prihvatiti rezultate izbora. Takođe, ističe se da se traži međunarodna istraga o navodnoj izbornoj krađi.


To je poslanika i potpredsednika Narodne stranke Vladimira Gajića asociralo na zloglasni ultimatum Srbiji koji je bio uvod u Prvi svetski rat.


- Ovo je tražila i Austrougarska 1914. - napisao je potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić.


Njegov tvit je naišao na salvu uvreda Đilasovih pristalica, na šta je on kratko konstatovao: "Šta se izdajnika nakupilo na komentarima..."


Podsetimo, Austrougarska je srpskoj vladi 23. jula 1914. uputila ultimatum posle atentata u Sarajevu na Vidovdan, kada su ubijeni austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija Hotek. Tražeći izgovor za rat, Beč je optužio Beograd da je "tolerisao mahinacije kojekakvih društava i udruga uperenih protiv Monarhije, nedoličan jezik štampe, veličanje počinitelja nepodopština, učešće oficira i funkcionera u subverzivnoj agitaciji".


Od 10 zahteva koje je Austrougarska postavila za suzbijanje tih aktivnosti, Srbija je prihvatila sve, osim jednog, koji je bio neprihvatljiv: da njihove istražne sudije i policajci vode istragu na našoj teritoriji. Uprkos izuzetno vešto sročenom odgovoru, Beč ga je odbacio i objavio rat, koji se pretvorio u svetski sukob.
Politički analitičar Branko Radun za Srpski telegraf kaže da nemačka politika liči na onu austrougarsku iz 1914.


- Tako Berlin, između ostalog, zahteva da Beograd prihvati nemačko-francuski plan za rešavanje KiM. Vrši raznovrsne pritiske, pa i kroz izborni proces. Loše je što na našoj političkoj sceni postoje grupacije koje u tome vide šansu da profitiraju i dođu na vlast mimo izborne volje naroda. Otuda i takvo pismo đilasovaca evropskim institucijama, koje se mogu tumačiti i kao podrška ultimatumima našoj državi - ocenjuje Radun.

 

 


Automehaničar se bavi Ustavom Srbije

 


I Josip Juratović, poslanik nemačkog Bundestaga, poreklom Hrvat, za TV Nova S, koja posluje u okviru medijske grupe tajkuna Dragana Šolaka, ocenio je da opozicija nije dobila poverenje građana Srbije:


- Čestitam opoziciji koja se borila na principu "David protiv Golijata", pri čemu David u ovom slučaju nije pobedio po glasovima, ali je pobedio moralno!


A onda se usudio da se bavi i srpskim ustavnim pravom.


- Mi ne želimo diktat nad Srbijom, nego očekujemo da prorade srbijanske institucije, pre svega Ustavni sud, koji može utvrditi da li su poštovane procedure na izborima i da li je prekršen Ustav, a, prema mom mišljenju, to je činjenica - rekao je Juratović koji je, inače, po zanimanju automehaničar.


Stojanović: Na novim izborima Šapić još ubedljiviji


Politički analitičar Boban Stojanović, koji važi za naklonjenog opoziciji, rekao je za TV Nova S da je situacija od završetka izbora mučna, da vidi da se i njegove kolege suzdržavaju da kažu šta misle, a to je da je za 99 odsto Srbije sve završeno još u nedelju. On je, upitan da li će li taj preostali jedan odsto biti dovoljan da podrži ono što lista "Srbija protiv nasilja" želi, odgovorio:
- Srušiću im Sneška i reći - ne, neće! Ovi izbori su završeni! Izbori u Beogradu mogu da se ponove samo ako Šapić ne skupi većinu, a za to su mu potrebna jedan ili dva odbornika. Ukoliko se donese politička odluka da se izbori ponove u Beogradu, ti izbori će biti još gori za opoziciju od ovih.


Bjela sad otišao kod Mila da pljuje po Srbiji


Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, jedan od vođa opozicione inicijative "Proglas", posle gostovanja na hrvatskoj nacionalnoj televiziji, odakle je udarao na Srbiju i predsednika Vučića, sada je istu praksu nastavio iz Crne Gore. Ovog puta se oglasio u intervjuu za Pobjedu, koja je pod kontrolom bivšeg crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.


- Crnogorcima i građanima Crne Gore imam da poručim: sigurno imaju mnogo svojih problema da im Vučić ne treba na sve to. Ako je gospodin Andrija Mandić prisustvom u štabu SNS hteo nešto da poruči Crnogorcima, mislim da je dobro poručio ko je njegov šef. E sad, Crnogorci će verovatno znati kako prema tome da se postave - rekao je Bjelogrlić.

 

CRTI 10 miliona dolara posle "Ribnikara"?


SNS je odbacio optužbe o neregularnostima na koje su ukazali i posmatrači CRTA da rezultati beogradskih izbora "ne odražavaju slobodnu volju birača koji žive u njemu, zbog obima i vrste izbornih zloupotreba tokom glasanja", te da su drastična kršenja prava birača, zakona i institucija eskalirala na izborni dan. Deo javnosti ukazuje da stav ove organizacije ne čudi, imajući u vidu izvore finansiranja.


- NVO CRTA je negde u maju prošle godine (gle čuda, baš posle "Ribnikara") primila od USAID čak 10 miliona dolara - dovoljno da za proteste kvalitetno obuče čak 20.000 studenata - napisao je korisnik Tvitera David Babić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (25)

Loading
Sa

23.12.2023 07:51

Opozicija moze da prica sta god hoce , volju naroda nece promeniti.

Danka

23.12.2023 08:11

Страхота! Ово чудо од опозиције свет видео није!

Hana

23.12.2023 08:13

Oni nisu vise normalni. Djilasova listo. Prihvatite gubitak i poraz.

Miodrag

23.12.2023 08:15

Zapad tačnije Kvinta ne može da menja narod da Đilas pobedi. Jedino da nas sve pobiju.