DOSAD NAJVEĆI PRITISAK NA VUČIĆA DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI: Amerika i Velika Britanija rade na tome da se kažnjavaju svi koji se suprotstave

Autor:

Vesti

19.04.2023

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mi smo nezavisna i suverena zemalja i donosićemo odluke shodno tome, poručio je Vučić.

DOSAD NAJVEĆI PRITISAK NA VUČIĆA DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI: Amerika i Velika Britanija rade na tome da se kažnjavaju svi koji se suprotstave

Foto: ST/Dragan Kadić

Ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem izvršio je do sada najveći i najotvoreniji pritisak na predsednika Aleksandra Vučića da uvede sankcije Rusiji. On je na sastanku u Beogradu nekoliko puta ponovio da Srbija to mora da uradi i da se po tom pitanju usaglasi s EU.

Bilstremov diplomatski ispad samo je uvod u najžešći period pritisaka, jer Amerika i Velika Britanija rade na tome da se kontrolišu i kažnjavaju svi koji ne spovode sankcije.

Predsednik Vučić je posle sastanka rekao da je Bilstrem nekoliko puta posebno insistirao da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji i da se po tom pitanju usaglasi i sa EU i sa zemljama koje su na evropskom putu. Vučić je istakao je da je razumeo sve poruke gosta iz Švedske.

- Mi smo nezavisna i suverena zemalja i donosićemo odluke shodno tome, razume se, vodeći računa i o onome što ste nam vi kao najbliži partneri iz EU rekli. Nadam se da ćete još češće dolaziti u našu zemlju - poručio je Vučić.

Predsednik je preneo i da je Bilstrem govorio je da je ruska agresija na Ukrajinu promenila svet i da je zato Švedska posle 200 godina neutralnosti odlučila da pripada jednom vojnom bloku. 

- Odgovorio sam da neko mora da razume i našu poziciju, pošto nas je baš taj blok napao bez saglasnosti SB UN 1999. Takođe, da su naše emocije malo drugačije i da čeznemo da ostanemo vojno neutralni, a ne da budemo deo tog bloka koji nas je napao suprotno Povelji UN, s željom da naruši naš teritorijalni integritet i pogazi Povelju UN, pri ćemu je naneo teške žrtve našoj zemlji. Što se tiče evropskog puta Srbije, mi smo uvek bili zahvalni Švedskoj na toj podršci  - kazao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (115)

Loading
Jelena

19.04.2023 16:27

Velika Britanija i Amerika kao da nemaju dovoljno svojih problema...

Sandra

19.04.2023 16:29

Problem je upravo taj sto svi vrse pritisak a niko ne razume emocije koje gajimo po tom putanju!

Cedomir

19.04.2023 16:29

Mi poštujemo svačiji suverenitet i teritorijalni integritet. Očekujemo da se poštuje i nas. Bez obzira kakvi pritisci bili nećemo uvoditi sankcije Rusiji. Vodimo politiku neutralnosti.

Miša

19.04.2023 16:29

Srbija nije članica EU, a po ponašanju te iste EU ni ne želi nas - Srbiju kao punopravnog člana