KADA STE VI DUŽNI DA PLATITE POPRAVKU: Ko snosi troškove za kvarove u zgradi

Autor:

Vesti

15.11.2023

05:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stvar je mnogo jasnija u zgradama koje imaju godišnje ugovore s "Gradskim stambenim"

KADA STE VI DUŽNI DA PLATITE POPRAVKU: Ko snosi troškove za kvarove u zgradi

Foto: Nebojša Mandić

Pucanja cevi u stanovima u Beogradu nisu retkost, a u takvim situacijama uvek se nameće pitanje ko snosi troškove popravki.


Šta stanari plaćaju "Gradskom stambenom" i koji su to radovi koje pokriva stavka održavanje zgrade večite su nedoumice o kojima se najčešće vodi rasprava na skupštinama stanara.


Zato je bitno da znate u kom slučaju vi plaćate troškove popravke, a kada je to problem gradskih službi.

Foto: Nebojša Mandić

 

 

ZAKONSKI OSNOV


Iz javnog preduzeća "Gradsko stambeno" kažu za medije da su vlasnici stanova kupovinom stanova postali vlasnici i svih zajedničkih delova stambene zgrade, te je na njima i odgovornost za održavanje imovine koja im pripada.


- Javno preduzeće "Gradsko stambeno" održava zajedničke delove, uređaje i instalacije onih zgrada s kojima ima potpisan ugovor o održavanju, dok nema zakonskog osnova da na bilo koji način interveniše u zgradama s kojima nema potpisan gorepomenuti ugovor - objašnjavaju u ovom preduzeću.


Oni dodaju da, ipak, postoji izuzetak.


- U zgradama koje su u sistemu održavanja (one koje imaju potpisan ugovor) "Gradsko stambeno" postupa po prijavama stanara, odnosno upravnika, koji te radove i finansiraju, bilo plaćanjem redovnog mesečnog održavanja ili prihvatanjem ponuda za izvođenje radova koji nisu predviđeni redovnim mesečnim održavanjem. Za te radove omogućavamo stručni nadzor, garanciju, otplatu po završetku posla putem uplatnica JKP "Infostan tehnologije" i to na najviše 60 mesečnih rata - ističu oni.

Foto: Nebojša Mandić

 

 

JAVNO PREDUZEĆE


Prema njihovim rečima, kada su u pitanju hitne intervencije, svi mogu 24 sata dnevno svakog dana u godini da problem prijave putem Servisnog centra grada Beograda, telefonom na broj 11 0 11 i dežurna ekipa odmah kreće na teren.


- Ukoliko nije reč o korisnicima usluga ovog javnog preduzeća, oni se obraćaju onom preduzeću koje su kao stambena zajednica odlučili da angažuju za poslove održavanja zgrade. To se odnosi na zajedničke vodovodne i kanalizacione cevi i instalacije, dok ukoliko je reč o onim instalacijama koje pripadaju isključivo određenom stanu, vlasnik je dužan da angažuje stručna lica i snosi troškove popravke nezavisno od ostalih stanara i nezavisno od ovog javnog ili bilo kog drugog preduzeća koje je angažovano na poslovima održavanja zgrade - kažu u "Gradskom stambenom".


Podsećamo, prava i obaveze stanara i upravnika reguliše Zakon o stanovanju i održavanju zgrada.

 

Prava i obaveze stanara i upravnika reguliše Zakon o stanovanju i održavanju zgrada

Hitne intervencije mogu 24 sata da se prijave putem Servisnog centra grada Beograda na broj 11 0 11

Neki majstori em su skupi em nepouzdani

Ono što posebno muči Beograđane, a samo posredno ima veze s ovom pričom, jeste to što su majstori, kada ih privatno angažujete često preskupi ili odokativno određuju cenu, ali neretko se dešava i da su nepouzdani.
Beograđanka Miroslava Isailović, koja živi na Novom Beogradu, za Srpski telegraf opisuje šta joj se dogodilo:


- Zvala sam vodoinstalatera kada sam primetila da mi iz česme u kuhinji kaplje voda. Javio se majstor, koji je rekao da stiže za najviše pola sata. To je bilo pola devet ujutru. I, znate li kada je došao? Tek u 15 časova, nakon što mi je četiri puta pomerao vreme dolaska. Kvar nije bio veliki, pa je i cena bila niska, međutim, morala sam da uzmem slobodan dan na poslu. Užas!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading