NEMCI UVIDELI VREDNOST! Raste cena belog zlata litijuma

Autor:

Vesti

11.07.2023

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemaci pišu da je elektromobilnost još uvek u povoju, ali da brzo dobija na zamahu

NEMCI UVIDELI VREDNOST! Raste cena belog zlata litijuma

Foto: Tanjug/AP

Nemački medij Mittelstand Cafe piše da budućnost nije moguća bez skladištenja baterija, te da je samim tim litijum veoma popularna sirovina, da cena istog raste i da se s punim pravom naziva „belim zlatom“.

Nemaci pišu da je elektromobilnost još uvek u povoju, ali da brzo dobija na zamahu.

Potencijal rasta je ogroman, jer su zelena energija i smanjenje CO2 problem skoro širom sveta, stoga, sirovine kao što je litijum su od suštinskog značaja. Cena litijuma je već u prvih šest meseci tekuće godine poskupela za dobrih deset odsto.

Mnogi proizvođači automobila fokusiraju se na proizvodnju hibridnih i električnih vozila. Prema procenama, ove godine će biti prodato oko 14 miliona električnih vozila. U poređenju sa 2022, ovo bi bilo povećanje od oko 35 odsto. U Evrolandu, registracija vozila koja rade na dizel ili benzin više neće biti dozvoljena od 2035, objašnjavaju Nemci.

U Nemačkoj je zaliha automobila sa isključivo električnim pogonom prešla milionsku granicu 2022. U Nemačkoj je 2012. bilo samo oko 4.500 električnih vozila, a do 2030. godine u Nemačkoj bi trebalo da bude sedam do deset miliona električnih automobila. Trenutno se većina električnih automobila proizvodi u Kini, a Kina je takođe treći najveći snabdevač litijuma, posle Australije i Čilea. Tesla je u junu isporučio skoro 94.000 električnih automobila, znatno više nego u maju.

Ako postoji projektovanih 116 miliona električnih vozila širom sveta do 2030. godine, što je desetostruko povećanje u odnosu na 2020. godinu, litijum se s pravom naziva belim zlatom. I nisu samo automobilskoj industriji potrebne baterije visokih performansi, tako da kompanije koje poseduju litijum u projektima treba da budu u fokusu investitora. To uključuje, na primer, Alpha Lithium ili ION Energi – piše nemački medij.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading