DRAŠKOVIĆ DERE SRBE: Slatkiši "Svislajon" za trećinu jeftiniji u Rumuniji nego na srpskim rafovima

Vesti

21.12.2017

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnik kompanije "Svislajon" Rodoljub Drašković dere srpsku decu jer im slatkiše naplaćuje znatno skuplje nego strancima u komšiluku. Tako su u susednoj Rumuniji čokoladice, keks i eurokrem ovog proizvođača za trećinu jeftinije nego u Srbiji.

RepublikaFoto: twitter.com/nesecamse
Papreno veće cene u Srbiji

PDV isti

Čitalac Srpskog telegrafa Stefan Vlajić šokirao se kada je tokom boravka u Temišvaru otkrio da su proizvodi na kojima smo odrasli neuporedivo skuplji u Srbiji.

- Eurokrem blok od 100 grama kod nas je 89 dinara, a u Rumuniji 69. Čokolada sa rižom je u Srbiji 61 dinar, a u Temišvaru 20 dinara manje. Slično je i sa išlerima, filbijem i ostalim slatkišima. Kako, nije mi jasno - kaže naš sagovornik.

Proizvođači i trgovci koriste manjak konkurencije u Srbiji

Zoran Nikolić, potpredsednik NOPS

Priča o srpskim proizvodima koji su jeftiniji kod suseda traje godinama iako prosta logika govori da za to nema osnova. Stopa PDV u Rumuniji je ista kao u Srbiji, a da bi roba dospela tamo, u njenu cenu treba uračunati i troškove transporta, carinjenja, skladištenja, distribucije, trgovačke marže...

Čak i da postoji opravdanje za više cene u trgovinskim lancima koji posluju u Srbiji, nema izgovora za to što su slatkiši skuplji i u Draškovićevim "Slatkim kućama", u kojima su njegovi slatkiši oslobođeni velikog broja nameta.

RepublikaFoto: Promo foto
Cene u Rumuniji

BITAN IM SAMO PROFIT

Zoran Nikolić, potpredsednik NOPS, objašnjava da proizvođači i trgovci koriste manjak konkurencije u Srbiji da bi prodavali proizvode po višim cenama.

RepublikaFoto: Promo foto
Cene u Rumuniji dosta jeftinije

- Umesto da novi igrači na tržištu ponude niže cene i nateraju i ostale na to, oni koriste situaciju u kojoj posluju i naplaćuju znatno više nego što bi mogli. I "Svislajon" sigurno razmišlja zašto bi oni manje zarađivali od ostalih. Svi oni imaju isti cilj, a to je profit - kaže Nikolić.

Ovim povodom poslali smo pitanja i "Svislajonu", ali do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

Drastične razlike u cenama
Proizvod Rumunija market Svislajon Srbija market
Bombonjera 163 199 249 
Eurokrem blok 100g 59 69 89
Eurokrem blok 50g 26 39 49
Eurokrem blok 20g 13 19 22
Išleri sa eurokremom 79 79 103
Eurokrem čaša 149 149 178
Yo yo 40 50 61
Filbi 62 79 88
Eurokrem cvetić 89 95 100
* cene su u dinarima

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading