"ALEVA" NA PARE ALAVA?! Čudna cenovna politika poznatog proizvođača

Autor: K. I.

Vesti

16.12.2020

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ista cena (40 dinara), a različita gramaža. Na nelogičnost u ponudi instant supa kvik, koju u različitim ukusima proizvodi i prodaje "Aleva", ukazali su nam čitaoci. I zaista, ukoliko ste ljubitelj ovih brzih napitaka (sadržaj kesice prelije se vrućom vodom i to je to), platićete istu cenu za pakovanje od 15 grama i 10 grama.

RepublikaFoto: print
Foto: Ilustracija

Doduše, reč je o različitim vrstama supa. Naime, sve vrste, osim jedne, imaju 15 grama neto težine. Jedino je posna supa od povrća pet grama lakša, što nije previše logično, a ako ćemo pošteno, ni fer prema potrošačima. Drugi ukusi poput goveđe supe, krem supe od pečuraka ili paradajz-čorbe teže 15 grama. Kako to objašnjavaju u "Alevi" (i to pogrešivši u odgovoru, gramažu goveđe supe napisali da ima 16 grama umesto 15), pročitaćete kasnije. Hajde da vidimo šta na to kažu potrošači.

STVAR NAVIKE

Našoj redakciji javio se Jovan Zlatić iz Beograda. Pošto je, kaže, na poslu od jutra do mraka, a često ne stigne da izađe na ručak, uobičajeno mu je da nekoliko puta sedmično kupi po dve-tri kesice ovih supica i popije tokom dana.

- Ranije sam kupovao uvozne supice drugog, stranog proizvođača, ali ih već nekoliko meseci nema u marketu kod mog posla. Onda sam počeo da kupujem ove "Alevine", menjajući ukuse koje uzimam. Primetio sam da sve koštaju isto, osim one koje se prodaju u pakovanjima od pet komada jer su tada na promo-akciji i jedna je gratis - kaže Jovan.

RepublikaFoto: print

Čitalac iz Beograda: Ta kesica supe od povrća pod prstima je tanka kao flis-papir

Naš sagovornik dodaje da nije obraćao pažnju na gramažu.

- Ipak, uočljivo je da je kesica posne supe od povrća, na kojoj, inače, piše da je za jednu šolju supe, kao i na svim drugim, pod prstima tanka kao flis-papir. Baš se odmah primećuje da je različita u odnosu na sve ostale. Onda sam video da je u njoj, za razliku od drugih, 10 grama sadržaja. Ne kažem da je to neka velika razlika, međutim, osećam se nekako obmanuto jer se ni po ceni ni po objavi na ambalaži da je to dovoljno za jednu šolju supe ne može zaključiti da se gramaža razlikuje - objašnjava Zlatić zašto nam se javio.

NIJE SLUČAJNO

Takođe, kaže on, čini mu se da nije slučajno što je težina od 10 grama na ambalaži jedne supe ispisana manjim fontom nego težina od 15 grama na drugoj. 

U "Alevi", očekivano, tvrde suprotno (pogledajte okvir). A vi zaključak izvucite sami... 

 

Odgovor proizvođača: Troškovi utiču na cenu

Iz "Aleve" nam je stigao sledeći odgovor:

- Osnovna primedba kupca odnosi se na istu cenu koju imaju dva različita proizvoda (goveđa i supa od povrća), pri čemu je kesica supe od povrća lakša šest grama, i procenjujući da je supa od povrća jednostavnijeg sastava i sačinjena od jeftinijih komponenti. Međutim, svaka supa sadrži specifične sastojke koji se cenovno razlikuju. U sastavu kvik supe od povrća nalazi se veliki broj komponenti, povrća i začina jer smo želeli da potrošačima koji radije biraju posne proizvode ponudimo supu koja će se po bogatstvu ukusa približiti mesnim supama. A više povrća i komponenti znači i više koraka u proizvodnom procesu (priprema sastojaka), pa, samim tim, i veće troškove proizvodnje, što utiče na krajnju cenu proizvoda, baš kao i drugi faktori: sirovine, ambalaža. Ne slažemo se sa činjenicom da se za navođenje podataka na pakovanju koriste mala slova. Veličina slova kojom je ispisan tekst deklaracije na proizvodima, uključujući i neto količinu proizvoda, 16 grama, odnosno 10 grama (pogrešno, nije 16, već 15, prim. aut.), navedena je u skladu sa zakonskim zahtevima.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading