STRAŠNE POSLEDICE ZLOUPOTREBE LEKA OZEMPIK: Skidaš salo, vežeš creva!

Autor: I. K.

Vesti

13.04.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno izneto upozorenje doktora Marka Hajmana, vodećeg stručnjaka za ishranu, izazvalo je zabrinutost u vezi s potencijalno smrtonosnim nuspojavama leka ozempik, koji sve više koriste žene, ali i muškarci, u nastojanju da što brže i lakše smršaju.

STRAŠNE POSLEDICE ZLOUPOTREBE LEKA OZEMPIK: Skidaš salo, vežeš creva!

Foto: AP Joe O'connal, www.profimedia.rs

Ozempic

Doktor Hajman je istakao da je rizik od pankreatitisa dramatično povećan čak 900 procenata, što je izazvalo veliku zabrinutost u medicinskoj zajednicu, kao i kod pojedinaca koji su uzimali ozempik na svoju ruku.

Doktor Majk Hajman je naglasio da su neželjeni efekti ovog leka, kad se uzima na svoju ruku, prilično uznemirujući.

- Profil nuspojava ovog leka može se opisati kao zastrašujući s obzirom na dramatično povećanje rizika od opstrukcije creva 450 procenata, kao i povećanja rizika od pankreatitisa 900 procenata. Najgore je što mi još nismo svesni svih neželjenih posledica uzimanja ovog leka. U stvari, očekuje se da se s vremenom otkrije još više neželjenih efekata, koji bi mogli čak da budu gori od dosad poznatih - rekao je doktor Mark Hajman u podkastu Diary of a CEO.

Foto: YalMenashe

Mark Hajman o Ozempiku

Analiza britanskog Dejli mejla pokazala je da su lekovi koji se koriste za gubitak telesne mase, kao što je to ozempik, povezani s više od 100 smrtnih slučajeva u SAD. Prethodna istraživanja su pokazala da osobe koje koriste ove lekove, inače namenjene za tretman dijabetesa, imaju veći rizik od pankreatitisa. Naime, ovi lekovi stimulišu pankreas da proizvodi insulin, što može dodatno da ga optereti u slučaju da je već upaljen. Time se pogoršava stanje pankreatitisa, koje se inače teško leči.

Zdravstveni zvaničnici su u septembru 2023. ažurirali upozorenje na deklaraciji ozempika, dodajući da može izazvati stanje koje se naziva ileus, odnosno opstrukcija creva. Ileus je stanje kada delovi ili ceo crevni trakt postanu blokirani, pa hrana i tečnost ne mogu da prođu kroz tanko ili debelo crevo.

Ovo može izazvati prekid dotoka krvi u organe, što dovodi do propadanja tkiva. Iako retko, u ozbiljnim slučajevima ileus može dovesti do perforacije, odnosno pucanja creva, što dovodi do rizika od curenja želudačnih sokova u telo.

Foto: AP Joe O'connal

Ozempik

Kilogrami se vraćaju s prestankom terapije

Doktor Mark Hajman je rekao da lek ozempik mnogima deluje kao privlačno rešenje za masivni problem gojaznosti u svetu, ali da je u stvarnosti sasvim drugačije.

- Upotreba ovog leka je skupa i može dovesti do gubitka mišićne mase. Međutim, najgore je to što kad se jednom počne s terapijom, pacijenti praktično ostaju vezani za ozempik zauvek zato što se izgubljeni kilogrami vraćaju uvek nakon što se prestane s terapijom - rekao je doktor Hajman.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading