"PRELJUBA DANAS VEOMA PRISUTNA - POGOTOVO ONLAJN NEVERSTVO" Razvoda u Srbiji najviše u ovih 5 gradova, a ovo su 3 glavna razloga!

Autor:

Vesti

20.02.2024

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psihoterapeutkinja ističe da je potrebno najmanje dve godine da bi se preboleo razvod, a kroz taj proces osoba prolazi kroz faze gubitka, slične onima kroz koje prolazi osoba koja je doživela smrtni slučaj.

"PRELJUBA DANAS VEOMA PRISUTNA - POGOTOVO ONLAJN NEVERSTVO" Razvoda u Srbiji najviše u ovih 5 gradova, a ovo su 3 glavna razloga!

Foto: Shutterstock

Razvod

Poslednji popis stanovništva u Srbiji pokazao je zabrinjavajući porast broja razvoda, a najviše razvedenih parova nalazi se u Subotici, Bečeju, Senti, Zaječaru, kao i u beogradskim opštinama Stari grad i Vračar.

Razlozi za razvod braka
 

Studije su pokazale da su razlozi za razvod braka koji se najčešće navode: neslaganje u prioritetima i nepomirljive razlike, nedostatak zajedničkih aktivnosti i kvalitetnog zajedničkog vremena, nedostatak intimnosti i neadekvatna komunikacija.

Psihoterapeutkinja Jovana Stojković ističe da se parovi često razvode zbog nedovoljnog prepoznavanja i uvažavanja potreba partnera, kao i nedostatka adekvatne komunikacije, što vodi ka osećaju usamljenosti u braku.


Problematični periodi braka

Stojkovićeva ističe da su danas posebno izazovni brakovi koji traju od 20 do 40 godina, jer se javlja sindrom praznog gnezda kada deca napuste porodicu, te supružnici shvate da nemaju zajedničkih interesovanja. Sukobi oko novca i porodičnih obaveza takođe mogu biti uzrok razvoda braka.

Proces preboljevanja razvoda

Psihoterapeutkinja ističe da je potrebno najmanje dve godine da bi se preboleo razvod, a kroz taj proces osoba prolazi kroz faze gubitka, slične onima kroz koje prolazi osoba koja je doživela smrtni slučaj. Stojkovićeva naglašava da su odanost i privrženost važne komponente koje održavaju brak, te da nedostatak istih može dovesti do kraja braka.

Manjak kompromisa u savremenim brakovima

Psihoterapeutkinja ističe da je danas manje kompromisa, razumevanja i vere u brak, što može biti posledica loših odnosa roditelja, koji mlade generacije plaše i udaljavaju od osnivanja sopstvene bračne zajednice.

Novi statistički podaci pokazuju da je sve manje sklopljenih brakova, a postavlja se pitanje da li su današnje generacije spremne za ustupke i kompromise u braku.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading