POČELA EPIDEMIJA VARIČELA! MILIĆEVIĆ UPOZORAVA: Evo u kojim slučajevima može da dođe do KOMPLIKACIJA

Autor:

Vesti

05.02.2024

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor upozorava da se deca najčešće zaraze u kolektivima kao što su vrtići, škole ili na rođendanima.

POČELA EPIDEMIJA VARIČELA! MILIĆEVIĆ UPOZORAVA: Evo u kojim slučajevima može da dođe do KOMPLIKACIJA

Foto: www.profimedia.rs

Doktor Saša Milićević ističe da je mnogo bolje ako se ovčije boginje preleže u predškolskom ili školskom uzrastu, zbog manje mogućnosti za komplikacije kao što su upala pluća ili moždanih ovojnica.

Međutim, napominje da postoji rizik od prenošenja zaraze na trudnu ženu ili bebu, što može rezultirati komplikacijama. On takođe naglašava da vakcina može značajno smanjiti rizik od razvoja herpes zoster kasnije u životu, što može biti veoma neprijatno iskustvo.


Simptomi i karakteristike varičele

Varičela se obično manifestuje kao atipična bolest sa simptomima poput povišene temperature, malaksalosti i lošeg opšteg stanja. Nakon toga, počinju da se pojavljuju sitne tačkice po telu koje se brzo razvijaju u vezikulice i fustule, da bi na kraju nastale kraste. Doktor Milićević naglašava da dete više nije zarazno tek kada se pojavi poslednja krastica na telu, ali da je zaraznost najveća dva do tri dana pre pojave ospe.

Vakcinacija kao preventivna mera

Milićević ističe da osobe koje su bile u kontaktu sa varičelom, a ne žele da je dobiju, mogu primiti vakcinu koja se daje od 12. meseca života. Takođe, naglašava važnost razmišljanja o ovoj preventivnoj meri, posebno ako je u pitanju kontakt sa trudnom ženom ili bebom.

Rizici zaraze na društvenim okupljanjima

Doktor upozorava da se deca najčešće zaraze u kolektivima kao što su vrtići, škole ili na rođendanima. Zaraznost može biti prisutna i do tri nedelje, što znači da neko ko je bio u kontaktu sa zaraženom osobom može razviti varičelu i nakon tog perioda.

U zaključku, vakcinacija se ističe kao efikasna mera za sprečavanje zaraze varičelom i smanjenje rizika od komplikacija kao što je herpes zoster u kasnijem životu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading