EVO ŠTA VAM SLEDUJE AKO RADITE NA NERADAN DAN: Dupla dnevnica ili ništa?

Autor:

Vesti

08.01.2024

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Javne institucije su uglavnom revidirale radno vreme 8. januara.

EVO ŠTA VAM SLEDUJE AKO RADITE NA NERADAN DAN: Dupla dnevnica ili ništa?

Foto: pixabay.com

Vlada Republike Srbije usvojila je zaključak kojim se preporučuje poslodavcima u našoj zemlji da zaposlenima omoguće da ne rade danas na drugi dan Božića. Javne institucije su uglavnom revidirale radno vreme 8. januara, dok će prodavnice danas raditi, a da li vi imate prava na uvećanu dnevnicu?

Međutim, u preporuci Vlade jasno piše i poslodavcima da zaposlenima koji 8. januara 2024. godine rade, obezbede prava koja pripadaju zaposlenom za rad na dan praznika koji je neradan dan. Prema Zakonu o radu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade - najmanje 110 odsto od osnovice.

Kako Zakonom, ponedeljak u ovom slučaju nije neradan dan - poslodavac nije u obavezi da vam isplati uvećanu zaradu.

O tome je govorila sagovornica Blica Ranka Savić. Ona ističe da bi prvo trebalo regulisati pravo zaposlenih koji rade na praznik, posebno u slučaju kada im taj dan ne plate sa uvećanom dnevnicom.

Prema zakonu, u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga, osim na Dan pobede koji se praznuje radno.

- U dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji „ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga, osim na Dan pobede koji se praznuje radno - predviđa zakon.

Ovaj propis, takođe, predviđa i za koga je obavezno da radi na neradne dane.

- Državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni su da, u skladu sa zakonom i propisima donesenim na osnovu zakona, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu - stoji u ovom propisu.

Kalendar neradnih dana u Srbiji

Na nove neradne dane neće se dugo čekati, jer nas čekaju već u 15. i 16. februara kada se obeležava Dan državnosti,  a ove godine oni padaju u četvrtak i petak.

Praznik rada u Srbiji garantuje dva slobodna dana – 1. i 2. maja – a odmah zatim slede i uskršnji praznici za pravoslavne vernike od 3. do 6. maja, što znači da će građani, s obzirom na to da se ovaj verski praznik u Srbiji obeležava neradno, imati šest vezanih dana tokom kojih neće raditi.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće neradni ponedeljak, 11. novembra.

Uskršnje praznike katolički vernici obeležiće neradno, od 29. marta do 1. aprila. 

Neradni dan je i prvi dan Ramazanskog bajrama za pripadnike islamske zajednice, 10. aprila. 

Pripadnicima islamske zajednice slobodan dan sledi i prvog dana Kurbanskog bajrama, 16. juna.

Za pripradnike jevrejske zajednice slobodan je 12. oktobar, kada se obeležava Jom Kipur.

Za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica, prvog dana Božića, u sredu 25. decembra, takođe se neće raditi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading