PAPA FRANJA U SEPTEMBRU 2024. STIŽE U SRBIJU!? Upućen mu poziv, ali je potrebno još dva uslova da se ispune!

Autor:

Vesti

22.12.2023

21:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ladislav Nemet je rekao da papu ne mora da pozove patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, i dodao da, ako papa ne bude došao, onda će doći njegov zamenik, odnosno sekretar Svete stolice.

PAPA FRANJA U SEPTEMBRU 2024. STIŽE U SRBIJU!? Upućen mu poziv, ali je potrebno još dva uslova da se ispune!

Foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet izjavio je danas da je pozvao papu Franju da poseti Srbiju krajem septembra sledeće godine, na obeležavanje 100. godišnjice uspostavljanja Beogradske nadbiskupije.

On je istakao da bi papa ''došao odmah, ali da ima nekoliko faktora''. '

- Prvo je da lokalna Crkva pozove, drugo da država pozove i treće da se sve crkvene verske zajednice saglase, da niko nije protiv - rekao je Nemet novinarima posle božićne poslanice održane u ordinarijatu nadbiskupije u Beogradu, povodom Božića koji se proslavlja 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, prenosi Hina.

Istakao je da papu ne mora da pozove patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, i dodao da, ako papa ne bude došao, onda će doći njegov zamenik, odnosno sekretar Svete stolice.

Nemetov prethodnik na tronu Beogradske nadbiskupije Stanisav Hočevar ocenio je ranije da postoji ''velika želja svih strana da Papa poseti Srbiju'', ali da to nije moguće ostvariti tako brzo.

Nemet se, između ostalog, u okviru poslanice osvrnuo na oružane sukobe na Bliskom istoku i Ukrajini, i istakao da izveštaji sa bojišta pokazuju da su glavni ciljevi napada svih zaraćenih strana, pored onih vojnih, svakako i izvori energije, struje i vode. Nadbiskup je poručio i da sredstva komunikacije mogu "strašno da utiču na ljudsko ponašanje".

Podsećamo, papa Franja imenovao je dotadašnjeg zrenjaninskog biskupa Ladislava Nemeta za beogradskog nadbiskupa i mitropolita Beogradske nadbiskupije u novembru prošle godine.

Prethodni beogradskog nadbiskup Stanislavu Hočevar je posle 22 godine službe koje je poklonio Beogradskoj nadbiskupiji, otišao tada u penziju.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading