TRAJNO IZGUBIO VID U PORODILIŠTU ZA VREME BOMBARDOVANJA: Denis već pet godina pokušava da nađe posao, ali bezuspešno

Autor:

Vesti

07.12.2023

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Denis će uskoro napuniti 25 godina. Toliko traje i borba za njegov vid.

TRAJNO IZGUBIO VID U PORODILIŠTU ZA VREME BOMBARDOVANJA: Denis već pet godina pokušava da nađe posao, ali bezuspešno

Foto: RTS/printscreen

Denis Šemsović iz Novog Pazara jedna je od mnogih prevremeno rođenih beba koje su 1999. godine NATO bombardovanje dočekale u inkubatoru u beogradskim porodilištima. Sirene za uzbunu nalagale su hitnu evakuaciju i beba iz inkubatora. Preživele su, ali su ostale posledice. Denis je trajno izgubio vid, ali ne i volju da se školuje i normalno živi. Sada se bori da ne izgubi nadu da će naći posao, prenosi RTS.

Denis će uskoro napuniti 25 godina. Toliko traje i borba za njegov vid. Uz dodatne poslove i donacije, roditelji su uspeli da mu obezbede i skupa lečenja u inostranstvu. Pokušali su da spas nađu u Rusiji, Turskoj, stigli su i do Amerike.

- I ja rekoh, evo ja mogu jedno oko da dam samo da ga osposobim. Video sam da nema ništa od toga, te smo posle od muke zakazali dole u Floridi, Majamiju. Bili su pregledi, ali ratno stanje je bilo tamo zbog bombardovanja Pentagona i Vašingtona, dve Kule bliznakinje, te kad smo došli – ništa. Najveća želja mi je da se zaposli negde - kaže Zuko Šemsović, Denisov otac.

Denis je završio je osnovnu i srednju Školu za učenike oštećenog vida u Zemunu. Po struci je PTT tehničar, ali ni druga zanimanja nisu mu strana.

- I bavio sam se šahom i svirao u harmoniku i takođe igrao sam i sportove za slepe - navodi Denis Šemsović iz Novi Pazar.

Već pet godina ne uspeva da se zaposli, a to bi mu, kaže, značilo više od egzistencije.

- Zakon obavezuje poslodavca da na 25 zaposlenih zaposli i jedno invalidno lice. Moram da kažem da, ako imaju određenih nedostataka, ovde problema s vidom, oni imaju druga čula zaista očuvana. Veoma komunikativan, hoće da radi - kaže Mirsada Dibranin, diplomirani defektolog-tiflolog u Savezu slepih u Novom Pazaru.

Denis je veoma aktivan na društvenim mrežama.

- Dopisujem se sa poznatima, čak su se neki javili da bi gostovali kod mene na mom kanalu pošto imam svoj Jutjub kanal - kaže Denis Šemsović.

Denis je treće dete u porodici. Njegov stariji brat boluje od dijabetisa. A roditelji, već u poznim godinama, pritisnuti su sve većim obavezama i neizvesnošću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading