NASILNIKE I NJIHOVE RODITELJE ČEKAJU NOVINE! Nove mere u školama - suspenzija i do 100.000 dinara kazne ako maltretirate vršnjaka!

Autor: Republika/Blic/J.B.

Vesti

25.11.2023

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, donete su značajne promene koje se tiču nasilnih učenika i njihovih roditelja.

NASILNIKE I NJIHOVE RODITELJE ČEKAJU NOVINE! Nove mere u školama - suspenzija i do 100.000 dinara kazne ako maltretirate vršnjaka!

Foto: shutterstock

Novi zakon donosi povećane obaveze i kazne za nasilne učenike, ali isto tako povećava odgovornost i obaveze roditelja nasilne dece.

1. Nasilnik ne može promeniti školu dok se ne završi vaspitno-disciplinski postupak

Nakon incidenata nasilja u školama, često je roditeljima ideja da nasilni đak treba da bude premešten u drugu školu. Međutim, novim zakonom postaje nemoguće da nasilnik promeni školu pre okončanja vaspitno-disciplinskog postupka. Ovo znači da nasilnik ostaje u istoj školi duže nego pre, što je izazvalo nezadovoljstvo roditelja žrtava, ali barem garantuje da će postupak protiv nasilnika biti okončan.

2. Bahato ponašanje - udaljavanje iz škole i onlajn nastava 5 dana, roditelj dužan da prati proces

Udaljavanje učenika sa nastave postaje opcija za učenike koji se bahato ponašaju u školi. Ukoliko dođe do udaljavanja, učenik prelazi na onlajn nastavu pet dana, a roditelj postaje dužan da prati proces i da se uključi u ceo taj proces.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov smatra da bi najveći strah suspendovanom učeniku trebalo da bude činjenica bi sledeća mera nakon suspenzije, mogla biti isključenje.

- Učenik ima 5 dana da razmisli i da shvati da škola može da funkcioniše i bez njega, da vidi da može biti vrlo lako isključen. Ovo se njemu računa kao opravdani izostanak, ali na osnovu njih se on izvodi na razredni ispit - pojasnio je on.

Tokom isključenja dobija materijale za učenje, "ali na njemu je da li će da uči ili ne". Bitna izmena u ovom članu Zakona je što je roditelj "dužan da se informiše o toku nastavnog procesa".


3. Ako se roditelj ne odazove, direktor postavlja psihologa da zastupa učenika

Ukoliko se roditelj ne odazove vaspitno-disciplinskom postupku, direktor škole ima pravo da postavi psihologa ili pedagoga da zastupa interese učenika, obaveštavajući istovremeno centar za socijalni rad.

4. Ocena iz vladanja ulazi u prosek

Novost je da se ocenjuje i vladanje učenika, što utiče na opšti uspeh učenika. Za učenike od drugog razreda osnovne škole i svih razreda srednje škole, ocena iz vladanja se uzima u obzir i ulazi u prosek.

5. Kazne za roditelje do 100.000 dinara

Povećane su i kazne za nepoštovanje određenih odredaba zakona, te roditelji mogu biti kažnjeni kaznama koje idu i do 100.000 dinara.

6. Ako se nasilje desi van škole pojačava se vaspitni rad

Nakon što je učenicu 7. razreda novobeogradske osnovne škole "Jovan Dučić" drug iz razreda šutnuo u glavu i polomio nos, ima strah od povratka u učionicu. Slučaj komplikuje činjenica da se nasilje desilo nedaleko od škole, pa to umanjuje ingerencije škole u vidu kažnjavanja učenika.

Iz škole su se na pitanje da li je dečak kažnjen, pozvali na izmene Zakona koje i dalje ne propisuju obaveze škole da reaguje u većoj meri od toga da pojača vaspitni rad sa nasilnim detetom.

Kako su saopštili, "on će razgovarati sa odeljenskim starešinom, pedagogom i psihologom škole. Učenik će uraditi i prezentaciju vezanu za toleranciju koju će predstaviti drugovima i drugaricama svog odeljenja, a roditelji učenika će dolaziti na razgovore kod odeljenskog starešine i stručne službe".

- Sa učenikom koji van prostora škole, odnosno drugog prostora u kome škola ostvaruje obrazovno-vaspitni rad, učini povredu zabrane iz čl. 110–112. ovog zakona (nasilje, diskriminacija, vređanje ugleda i dostojanstva... prim. nov.), škola u skladu sa izveštajem spoljašnje mreže zaštite pojačava vaspitni rad, uz preduzimanje drugih aktivnosti u skladu sa propisima kojima se uređuju: kriterijumi za prepoznavanje oblika diskriminacije, postupanje ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminativnog ponašanja i vređanja ugleda, časti i dostojanstva ličnosti, kao i protokola postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje - navodi se u Izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

 7. Ako donese alkohol, cigarete ili drogu u školu sledi suspenzija

Iako se donekle podrazumevalo da u školu ne treba donositi alkohol, oružje, cigarete ili psihoaktivne supstance, izmenama Zakona to sada spada u teže povrede obaveza učenika.

Osim toga što ne sme da uništi ili ukrade imovinu škole ili svojim ponašanjem ugrozi svoju ili tuđu bezbednost, učenik može zbog posedovanja, korišćenja i davanja psihoaktivnih supstanci, alkohola i cigareta biti udaljen sa nastave minimum pet dana, a maksimum do okončanja disciplinskog postupka, piše Blic.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading