VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU VELIKU SVETITELJKU I ZAŠTITNICU ONIH KOJI SU U NEVOLJI: Uputite molitvu i verujte, njena pravda će pronaći svakoga

Autor:

Vesti

01.10.2023

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave sećanje na Svetu mučenicu Ariadnu, ranohrišćansku svetiteljku iz 2. veka, zaštitnicu potlačanih i ugnjetavanih koji će, prema legendi, danas naći utehu i duhovni mir.

VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU VELIKU SVETITELJKU I ZAŠTITNICU ONIH KOJI SU U NEVOLJI: Uputite molitvu i verujte, njena pravda će pronaći svakoga

Foto: ST/V. LUKIĆ

Sveta mučenica Ariadna živela je u 2. veku u doba cara Hadrijana. Priča kaže da je kao veoma mlada postala robinja kod nekog vlastelina. Ipak, za razliku od ostalog roblja i samog gospodara, Ariadna je bila hrišćanka.

 

Hrišćanska svetiteljka Svetа mučenicа Ariadnа je očigledno ostavila dubok trag u srpskoj pravoslavnoj tradiciji i kulturi. Njena priča o hrabrosti i vernosti svojoj veri u teškim okolnostima čini je inspirativnom figurom za mnoge vernike.

Priča o tome kako se stena otvorila i sakrila Svetu mučenicu Ariadnu od progonitelja dodatno naglašava njen status kao zaštitnice i čuvarke onih koji su u nevolji.

Njena odluka da se pomoli Bogu i njena vera u takav čudesni odgovor na molitvu predstavljaju važne aspekte u hrišćanskoj duhovnosti.

Hrišćani veruju da je nakon toga Ariadna otišla Bogu i da ga i danas moli za sve unižene i nemoćne da ih zaštiti od njihovih neprijatelja. Zato naš narod veruje da se danas treba pomoliti za zdravlje i milost ovoj svetiteljki.

Ova priča o njoj kao zaštitnici u nevolji dodatno ojačava njenu ulogu u duhovnom životu vernika.

Osim ove svetiteljke, na današnji dan vernici praznuju i Svetog Evmenija sa Krita, svetitelja koji se proslavio lečenjem i najtežih bolesti samo snagom svoje volje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading