SRBIJO SPREMI SE! ZA DVA SATA STIŽE NOVA SUPERĆELIJSKA OLUJA! Biće pogođen samo ovaj deo Srbije - očekuju se velike količine padavina!

Autor:

Vesti

22.08.2023

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U popodnevnim satima, primetan je jači razvoj oblačnosti u jugoistočnim delovima Srbije, uz lokalne pljuskove i grmljavinu.

SRBIJO SPREMI SE! ZA DVA SATA STIŽE NOVA SUPERĆELIJSKA OLUJA! Biće pogođen samo ovaj deo Srbije - očekuju se velike količine padavina!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić, Pixabay.com

Danas u Srbiji dominira sunčano i tipično letnje vreme, uz izuzetno visoke temperature koje se osećaju širom zemlje. Međutim, u delovima jugoistočne Srbije i dalje postoji prisutna nestabilnost vremena.

U popodnevnim satima, primetan je jači razvoj oblačnosti u jugoistočnim delovima Srbije, uz lokalne pljuskove i grmljavinu. Posebno su podložna ovim vremenskim promenama područja oko Niša, Leskovca i Vlasinskog jezera.

Grmljavinski sistemi se očekuju da će se premestiti ka severoistočnom delu uz višeslojnu struju. Na pojedinim mestima moguće je i veoma snažno grmljavinsko nevreme, sa mogućim padavinama od preko 20 litara po kvadratnom metru u kratkom vremenskom periodu.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ, Shutterstock

 

U ostalim delovima zemlje, sunčano i vruće vreme će se zadržati do kraja dana. Trenutne temperature se kreću oko 35°C, dok je najtoplije u Somboru sa 36°C, a Beograd beleži 34°C.

Svežije vreme može se osetiti jedino na planinama, gde su temperature prijatnije - Zlatibor i Sjenica mere 28°C, dok je na Kopaoniku temperatura 22°C.

- Prema današnjem prognostičkom materijalu, pred kraj nedelje i u noći na ponedeljak očekujemo izražajni prodor sa severozapada. Sada samo zavisi o toga hoće li zahladiti u prizemlju ili po visini. Ako zahladi najpre po visini, tada možemo očekivati zaista žestoke oluje i superćelijske kumulonimbuse. Naravno, o tome svakako treba pratiti vremenska izveštaje pa ćemo videti hoće li taj prognostički materijal biti dosledan kao što je to i do sada - izjavio je meteorolog Čačić za hrvatske medije. 

Očekuje se da tropske temperature zadrže svoju prisutnost u Srbiji tokom celog vikenda, sa mogućim temperaturama i do 37°C, ali i povremenim vremenskim nestabilnostima u vidu grmljavine.

Vredno je napomenuti da neće biti samo dani vreli - noći u mnogim delovima zemlje će takođe biti tropske i neprijatne.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading