KIŠA LIJE KAO IZ KABLA! U ovom delu Srbije POTOP, pada bez prestanka - stravičan oblak ide i ka prestonici? (FOTO)

Autor:

Vesti

16.08.2023

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku noći na severoistoku Srbije i na jugu Banata palo više kiše nego što u proseku padne tokom celog avgusta.

KIŠA LIJE KAO IZ KABLA! U ovom delu Srbije POTOP, pada bez prestanka - stravičan oblak ide i ka prestonici? (FOTO)

Foto: zoomearth, weather2umbrella

Nastavlja se uticaj visinskog ciklona nad Srbijom. Na području Banata, Pomoravlja, Podunavlja, Braničevskog okruga i istoka Srbije već više od 12 sati bez prestanka pada veoma jaka kiša i praćena je obilnim pljuskovima sa grmljavinom.

Reč je o skoro nepokretnom sistemu, pa i iz tog razloga ovaj sistem natapa obilnim padavinama jedo te isto područje bez prestanka od sinoć. Samo tokom noći na području južnog dela Banata palo je 64 litara kiše po kvadratnom metru, koliko je izmereno u Banatskom Karlovcu, dok je u ovom mestu za manje od 24 sata palo 79 litara kiše po kvadratnom metru. Ogromne količine padavina pale su i sa desne strane Velike Morave i to na padinama Homolja i okolnih planina.

Na ovom području, uključujući i juni deo Banata noćas je palo više kiše nego što u proseku padne tokom celog avgusta. Obilni pljuskovi sve vreme praćeni su i jakom grmljavinom. Tokom avgusta prosečno na jugu Banata i na severoistoku Srbije padne od 40 do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

Pljuskovi sa grmljavinom povremeno su u jugoistočnoj visinskoj struji stizali i do Beograda, gde je palo 10 ak litara kiše po kvadratnom metru.

Republika

Foto: zoomearth, weather2umbrella

 

Inače, napomenuti slabopokretni sistem koji je noćas doneo potop severoistoku Srbije bio je dužine od severa Banata sve do jugoistoka Srbije, ali širine svega 20 do 30 kilometara, pa dok su unutar tog podrčja pale količine od 10 do 50 litara, lokalno u samom centru obilnih padavina lokalno i do 100 litara, svega nekoliko kilometara izvan napomenutog područja nije bilo ni kapi kiše ili je palo manje od 10 litara.

Ovog jutra i prepodneva jaka kiša i dalje pada u Banatu, u Pomoravlju, Podunavlju i u Braničevskom okrugu i praćena je i obilnijim pljuskovima sa grmljavinom. Sistem se i dalje veoma sporo premešta i to u jugoistočnoj visinskoj struji, tako da se tokom prepodneva pojava pljuskova sa grmljavinom očekuje i na širem području Beograda.

Visinski ciklon i tokom današnjeg dana donosiće severnim i severoistočnim predelima Srbije kišu i pljuskove sa grmljavinom, naročito na području Pomoravlja, Podunavlja, Banata i Braničevskog okruga i u ovim predelima očekuje se dodatnih 10 do 30 litara kiše. Srećom, nema opasnosti od oluja i nepogoda sa gradom, ali se ponegde očekuje i dalje jača grmljavina.

Republika

Foto: zoomearth, weather2umbrella

 

U ostalim predelima Srbije očekuje se suvo, na jugu i sunčano.

Inače, zbog veoma obilnih padavina, svi tokovi osim Dunava zabeležiće nagli rast u naredna 24 sata, naročito u slivu Nere, Peka, Mlave, Timoka i sa desne strane Velike Morave. Na pojedinim manjim tokovima i potocima ovih slivova može doći i do bujičnih poplava. Opasnost od poplava postojaće i u pojedinim predelima zbog nemogućnosti da ovodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu vode u kratkom vremenskom intervalu.

U četvrtak će centar visinskog ciklona odmaknuti dalje na sever iznad Mađarske, pa će u celoj Srbiji doći do stabilizacije vremena, uz povratak leta i letnjih temperatura.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading