DA LI JE OVO JEDAN OD NAJRIZIČNIJIH POSLOVA DANAŠNJCE?! Humanitarno razminiranje i heroji koji obnavljaju nadu zemlje!

Autor:

Vesti

16.08.2023

16:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Humanitarno razminiranje je važan proces uklanjanja mina koje predstavljaju ozbiljnu pretnju za živote civila i infrastrukturu u različitim konfliktnim područjima širom naše zemlje.

DA LI JE OVO JEDAN OD NAJRIZIČNIJIH POSLOVA DANAŠNJCE?! Humanitarno razminiranje i heroji koji obnavljaju nadu zemlje!

Foto: Promo

Da li ste ikada razmišljali o tome ko stoji iza hrabrih i značajnih akcija humanitarnog razminiranja? Njihov visokorizični, ali izuzetno značajan posao čini našu zemlju bezbednijom, oslobađa je opasnosti koje predstavljaju minsko-eksplozivna sredstva i na taj način za lokalne zajednice i građane pruža sigurnost na lokacijama na kojima borave.

Humanitarno razminiranje je važan proces uklanjanja mina koje predstavljaju ozbiljnu pretnju za živote civila i infrastrukturu u različitim konfliktnim područjima širom naše zemlje. Minska polja i neeksplodirane ubojite naprave ostaju kao tragično nasleđe nakon oružanih sukoba, ratova i vojnih operacija. Nažalost, mnoge od ovih mina ostaju aktivne i izrazito opasne nakon što se sukobi završe, često uzrokujući strašne posledice za stanovnike tog područja. Iz tog razloga, razminiranje ima ključan značaj za naše stanovništvo i privredu. Uklanjanjem neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) eliminišu se potencijalni rizici po živote i zdravlje građana, a istovremeno se otvara put za sigurnu realizaciju infrastrukturnih i privrednih projekata.

Foto: Promo

 

Od 2003. godine, Srbija sprovodi razminiranje u skladu s međunarodnim standardima, a to obuhvata brojne aktivnosti, uključujući identifikaciju i kartiranje područja koja su kontaminirana minama, njihovo označavanje, kao i samu detekciju i uklanjanje mina i eksplozivnih naprava.

Demineri su ljudi koji se bave ovim visokorizičnim poslom, a često se nazivaju herojima koji se hrabro suočavaju sa izazovima koje humanitarno deminiranje predstavlja. Oni su visokokvalifikovani stručnjaci, sposobni da prepoznaju i bezbedno uklone opasne eksplozivne naprave iz zemlje. Njihov rad je više od pukog posla - to je posvećenost koja menja živote. Svaki korak koji preduzimaju nosi rizik, ali njihova predanost humanosti i želja da vrate zemlji sigurnost, čine ih pravim herojima.

Foto: Promo

 

Njihov zadatak nije samo da uklone mine, već i da obuče lokalno stanovništvo kako da prepozna opasnost i zaštiti sebe i svoje porodice. Uz obuku lokalnog stanovništva, demineri osiguravaju sigurniju budućnost, pružajući im znanje kako da prepoznaju opasnost i na koji način da se ponašaju.

Jedna od kompanija koja se posebno ističe u ovoj oblasti je Millennium Team. Tehnička opremljenost kompanije i tim visokokvalifikovanih deminera sa višegodišnjim iskustvom čini ih liderima u regionu po osposobljenosti za poslove humanitarnog razminiranja. Millennium Team, pored ostalih delatnosti, bavi se izviđanjem, obeležavanjem, pronalaženjem i iskopavanjem NUS-a, a sve projekte sprovodi u skladu sa standardnim operativnim procedurama i međunarodnim standardima (IMAS).

Foto: Promo

 

Ovlašćenja za razminiranje dobijaju od "Centra za razminiranje Republike Srbije" i "Sektora za vanredne situacije Srbije", što osigurava regulaciju i kontrolu prema međunarodnim standardima. Zahvaljujući najsavremenijim mašinama za razminiranje na daljinsko upravljanje, zaposleni Millennium Team-a preuzeli su odgovornost za ovako važan posao, a njihova tehnička opremljenost i stručnost garantuju efikasnost i bezbednost u svakoj fazi procesa.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading