NOVO NEVREME STIŽE U SRBIJU I DONOSI ZAHLAĐENJE! U Sloveniji tuče grad - Hrvatska upalila CRVENI METEO ALARM!

Autor:

Vesti

01.08.2023

19:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nagli porast temperature očekuje u četvrtak i petak.

NOVO NEVREME STIŽE U SRBIJU I DONOSI ZAHLAĐENJE! U Sloveniji tuče grad - Hrvatska upalila CRVENI METEO ALARM!

Foto: republika, shutterstock

Vremenske promene i pljuskovi sa grmljavinom očekuju se u nekoliko regiona, uključujući severni Jadran, severozapadnu unutrašnjost i delove Srbije.

Meteorolog Miloš Vujović naglašava da se ne očekuju vremenske nepogode, ali da će biti lokalno jačih pljuskova.

U Beogradu se očekuje zahlađenje uz pojačan vetar oko ponoći, dok su kratkotrajne kiše ili pljuskovi mogući u sredu ujutru. Nakon ovog zahlađenja, očekuje nas stabilnije i osetno toplije vreme u četvrtak i petak.

Međutim, meteorolog Miloš Vujović ističe da se nova značajnija promena vremena očekuje u subotu, kada bi moglo biti obilnijih padavina i kratkotrajnih vremenskih nepogoda, naročito na istoku i severoistoku Srbije.

Takođe, Državni hidrometeorološki zavod je povećao nivo upozorenja za neke delove zemlje.

U Hrvatskoj, žuti alarm je promenjen u narandžasti za zagrebačku i karlovačku regiju, što znači da je vreme opasno.

U Sloveniji su već zabeleženi pljuskovi i grad, a meteorolog Zoran Vakula upozorava da će pljuskovi sa grmljavinom biti česti, posebno u sredu uveče, ali i tokom drugog dela petka i subote ujutru. Moguća su i olujna nevremena na raznim područjima.

Podsetimo, Meteorolog Slobodan Sovilj najavio prolazno naoblačenje sa severozapada.

Oblačnost koja na području Alpa, Slovenije i Austrije uslovljava kišu i kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom u toku večeri približavaće se Srbiji - navodi meteorolog Slobodan Sovilj.

Kako ističe ovaj stručnjak istovremeno će doći i do slabljenja oblačnosti, pa se ne očekuju vremenske nepogode.

Uslova za prve padavine biće u toku večeri na području Vojvodine, u drugom delu noći i sutra ujutro kiša i lokalni pljuskovi očekuju se i u zapadnoj i centralnoj Srbiji, kao i na području Beograda, dok će se na istoku i jugoistoku zadržati suvo. Sa prilivom malo hladnijeg vazduha, temperatura će sutra biti niža za dva do četiri stepena, pa su očekivane maksimalne vrednosti u većini mesta od 28 do 30 stepeni, a samo na jugu i istoku Srbije do 32 stepena - kaže Sovilj za Kurir.

Dodaje i da se nagli porast temperature očekuje u četvrtak i petak.

Jačanje jugozapadnog strujanja u četvrtak i petak usloviće priliv osetno toplijeg vazduha sa severa Afrike. Dnevni maksimumi u četvrtak će dostići od 34 do 36 stepeni, a u petak lokalno i oko 38, zbog čega je RHMZ izdao upozorenje na visoke temperature - ističe Sovilj.

ZA VIKEND ZAHLAĐENJE

Prema njegovim rečima u subotu će se zahlađenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje se od jutarnjih sati očekuje u zapadnoj polovini Srbije posle podne proširiti na celu zemlju.

- Pljuskovi će mestimično biti i intenzivniji, pa se očekuju i obilnije padavine (više od 30 mm za 24 časa). U nedelju će uslediti kratkotrajno razvedravanje, ali uveče i u toku noći sa severozapada pristiže novo naoblačenje sa padavinama - navodi Sovilj i dodaje:

Prvu polovinu avgusta obeležiće promenljivo vreme sa čestim prolaznim naoblačenjima sa pljuskovima i grmljavinom. Najtoplije će biti 3. i 4. avgusta (od 34 do 38 stepni), dok će od 5.do 10. avgusta biti osetno svežije. Druga polovina meseca biće toplija uz deficit padavina. Srednja avgustovska maksimalna temperatura u nižim predelima kretaće se od 30 do 32 stepena uz bar 15 tropskih dana, dok se prognozira ukupno od sedam do 10 dana sa padavinama.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading