OD JESENI JOŠ JEDAN GRAD DOBIJA BESPLATNE VRTIĆE U Ljigu se ne plaćaju već četiri godine

Autor:

Vesti

27.07.2023

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U samo nekoliko gradova i opština u Srbiji državni vrtići su besplatni

OD JESENI JOŠ JEDAN GRAD DOBIJA BESPLATNE VRTIĆE U Ljigu se ne plaćaju već četiri godine

Foto: Shutterstock

Od ove jeseni i u Subotici roditelji neće plaćati boravak dece u predškoloskoj ustanovi, a biće sufinansiran i boravak u privatnim vrtićima. Opština Ljig, može poslužiti za primer, jer već četvrtu godinu obezbeđu sredstva za besplatan vrtić, uprkos skromnom budžetu, prenosi RTS.

Besplatan vrtić u protekle četiri godine roditeljima u ljiškoj opštini značajno je olakšao finansiranje drugih potreba dece. Ova pomoć lokalne samouprave posebno je vredna u višečlanim porodicama.

"Imam dve devojčice koje su u vrtiću i zaista veoma olakšavajuća okolnost što vrtić se ne plaća. Samim tim možemo da preusmerimo na sve drugo što je potrebno", rekla je za RTS Evelin Nerić iz Ljiga.

"Ljig kao opština nije toliko bogata opština, a taj potez je svakako olakšanje za budžet svakog roditelja", kazao je njen sugrađanin Strahinja Jovanović.

U ljiškoj predškolskoj ustanovi ima 380 dece. Kapaciteti ustanove odavno nisu dovoljni da odgovore na sve brojnije zahteve roditelja, posebno od kada je vrtić besplatan.

"Taj broj je nazad par godina, kako je vrtić kod nas besplatan, negde za oko 30 posto povećan.Trenutno, lista čekanja je sada oko 120 dece", navodi Gordana Majstorović iz Predškolske ustanove "Kaja" u Ljigu.

I u Subotici proširuju mere pomoći roditeljstvu. Boravak za više od 4.500 dece u Predškolskoj ustanovi "Naša radost” biće besplatan. U ovom gradu sufinansiraće i boravak dece u privatnim vrtićima.

"Do sada smo finansirali 80 odsto od ekonomske cene. Boravak dece biće besplatan od 1. septembra, a takođe odlučili smo se i na meru pomoći sufinansiranje kao podršku roditeljima čija deca borave u privatnim predškolskim ustanovama. Sufinansiranje konkretno znači po detetu iznos od 10 hiljada dinara za sve koji ispunjenjem uslova ostvaruju to pravo", objašnjava Jasmina Stevanović, gradski sekretar za društvene delatnosti u Subotici.

Za razliku od većih gradova u Ljigu nema privatnih vrtića i zato su ove mere uz proširenje predškolske ustanove prioritet.

"Uradili smo kompletnu dokumentaciju za novi vrtić i uradili smo kompletnu dokumentaciju za proširenje vrtića, ali mi iz našeg budžeta nismo u mogućnosti da sami uradimo rekonstrukciju", kaže Dragan Lazarević, predsednik opštine Ljig.

Ljiška opština za besplatan vrtić i druge mere podrške deci i roditeljstvu izdvaja skoro više od 40 miliona dinara, što su značajna izdvajanja za mali budžet ove nerazvijene opštine i zato može poslužiti za primer drugim znatno razvijenijim sredinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading